Afbeelding

Op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het Kienehoefpark in Sint-Oedenrode is een mooi park met oude bomen en fraaie vijvers. Hier komen veel bezoekers naar de speeltuin, de kinderboerderij of om te wandelen tussen de bomen en de fraaie vijvers. Maar ook 's avonds en 's nachts wordt het park druk bezocht, namelijk door de verschillende soorten vleermuizen die hier jagen op hun prooi.

Tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis op zaterdag 26 augustus nemen gidsen van de vleermuiswerkgroep Sint-Oedenrode u mee voor een wandeling door dit park. De excursie begint met een korte presentatie over de vleermuizen die in Rooi en met name in het park voorkomen. Hoe vinden deze vliegende zoogdieren bijvoorbeeld hun weg in het donker en hoe vangen ze hun prooi? En waar blijven ze in de koude jaargetijden?

Wanneer de schemering invalt begint de wandeling en gaan we op zoek naar de vleermuizen. Met de bat-detectors van de vleermuiswerkgroep worden de typische geluiden van de verschillende soorten hoorbaar gemaakt. We laten ook zien dat elke soort een typische eigen manier van vliegen heeft.

De excursie in het park en langs de vijvers gaat grotendeels door het donker. Zaklampen worden alleen gebruikt door de gidsen om de vlucht van de vleermuizen te kunnen volgen. Iedereen die mee wil lopen is welkom, inclusief kinderen vanaf ongeveer 10 jaar (onder volwassen begeleiding).

Er zijn in Nederland veel meer nachtvlinders dan dagvlinders. Er zijn ongeveer 55 soorten dagvlinders en zo'n 2000 soorten nachtvlinders. Nachtvlinders zie je veel minder omdat veel soorten alleen 's nachts actief zijn. Dat er hoogstwaarschijnlijk in uw tuin 's nachts ook prachtexemplaren rondfladderen is wel zeker. Welke vlinders zijn het dan? Op deze avond gaan we daar op in. Eerst gaan we kijken welke soorten nachtvlinders er zoal zijn en tot welke families ze behoren. Daarna, als het donker is, gaan we de theorie in praktijk brengen door vlinders te lokken. U mag dan proberen de naam van de vlinder te vinden. Het is verstandig om iets tegen muggen, en een stoel mee te brengen. Deelname is gratis en leuk voor kinderen.

De presentatie start om 20:00 uur bij het paviljoen 'De Helden van Kien', adres Bremhorst 1, Sint-Oedenrode. De aansluitende wandeling zal tot ongeveer 23:00 uur duren. De activiteit wordt georganiseerd door de vleermuiswerkgroep van IVN Sint-Oedenrode en Stichting Het Roois Landschap én de Nachtvlinderwerkgroep van IVN Sint-Oedenrode. Het is voor deelnemers geheel gratis.