De bloemrijke strook aan de Dommel tegenover de Knoptoren die momenteel in volle bloei staat.
De bloemrijke strook aan de Dommel tegenover de Knoptoren die momenteel in volle bloei staat. Foto: Henri van Weert

Roois Landschap komt op voor bijen, hommels en vlinders

Algemeen

Sint-Oedenrode - Bijen, hommels, bloemen en vlinders zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze hebben bloemen nodig die nectar en stuifmeel leveren voor hun voedsel en diezelfde bloemen hebben bijen en vlinders nodig voor hun bestuiving en dus voortbestaan. Deze relatie staat de laatste jaren flink onder druk.

Het gaat slecht met de bijen, hommels en de vlinders. Steeds minder bloemen zijn voor ze beschikbaar. Denk aan al die geplaveide tuintjes waar voor insecten niets meer te halen valt. Hier probeert Het Roois Landschap iets aan te doen. Op zo'n 40 are hebben ze voor het derde jaar stroken laten inzaaien met bloemenmengsels waar hommels, solitaire (wilde) bijen, honingbijen en vlinders van kunnen profiteren. De stroken liggen bij Nijnsel, langs de Sonseweg en langs de Dommel bij de Knoptoren.
De plantenkenner zal o.a. bloemen als phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, goudsbloem, korenbloem en malva kunnen ontdekken. Een lust voor het oog. Bewust is een aantal stroken die vorig jaar wel ingezaaid zijn dit jaar niet gefreesd en ingezaaid om te kijken wat er spontaan weer opkomt. Ook de zaadetende vogels en kleine zoogdieren, zoals veldmuizen, hebben baat bij de vele zaden van de uitgebloeide planten in de herfst. De stroken zijn door onze Rooise boomkweker Van den Berk  belangeloos ingezaaid. Daarvoor is de stichting het bedrijf erg dankbaar.