Afbeelding
Foto: Hans van den Wijngaard

Burgerkoningschieten en koningschieten bij het Sint Jorisgilde

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het komende weekend wordt een drukke tijd voor het Sint Jorisgilde. Op zaterdag 26 augustus gaat men op het terrein aan de Olandseweg 123 "burgerkoning schieten". Aanvang is 14.00 uur. Het openingsschot wordt gegeven door de huidige koning Ben v. Genugten. Hierna kan iedereen, ouder dan 16 jaar, een aantal schoten lossen op een plaatje (de Wip) dat boven de schutsboom ligt. Men gebruikt hiervoor een kruisboog.

Iedereen die minstens vier keer raak schiet gaat naar de "afkampronde" die om 16.00 uur start. Degene die daar het meeste raak schiet wordt voor het komende jaar Burgerkoning Sint0Oedenrode. De prijsuitreiking zal rond 16.30 uur zijn.

Waarom dit burgerkoningschieten?
"Vaak horen wij de vraag waar die "palen" op het gildeterrein voor zijn. De beste manier om daar antwoord op te geven is de mensen zelf te laten ervaren waar ze voor zijn. Ook is dit voor ons een goede gelegenheid om te laten zien en te vertellen waar ons gilde voor staat. Op zondag 27 augustus houdt het Sint Jorisgilde het 3-jaarlijkse koningschieten. Ook dit doen we uiteraard op ons eigen gildeterrein aan de Olandseweg 123. We starten deze dag met het ophalen van onze huidige koning Ben v. Genugten. Na een eucharistieviering in de Martinuskerk gaan we naar ons gildehome voor een koffietafel," aldus de organisatie.

Om 14.00 uur start men het koningschieten met enkele eeuwenoude gebruiken zoals het "vrijen" van de boom en het onder de boom hangen van het koningsvest met het koningszilver. Hierna wordt de houten vogel op de boom gezet en het eerste schot wordt door een vertegenwoordiger van het college van Meierijstad gegeven; het tweede schot door Gildeheer Pastor Blom. Daarna schiet elke gildebroeder/gildezuster 1x op de vogel. Hierna schieten alleen degene die zich daar voor opgeven hebben verder.

Hij of zij die het laatste stukje van de vogel naar beneden schiet mag zich voor de komende 3 jaar Koning van het Sint Joris noemen. Omdat de functie van koning binnen een gilde zo belangrijk is heeft men ook een "reserve-koning" nodig. Dit wordt degene die het voorlaatste schot heeft gegeven. Bij het bekendmaken van de nieuwe koning worden de klokken van de kerken in Sint-Oedenrode geluid. Hoe laat deze bekendmaking is, is niet precies te voorspellen; vandaar de kerkklokken! Tot slot wordt het gilde, met hun nieuwe koning, voor de erewijn ontvangen op het gemeentehuis in Sint-Oedenrode. Iedereen is deze dagen van harte welkom op het gildeterrein. Misschien een mooie gelegenheid om iets meer te weten te komen over het doen en laten van ons gilde. Ook voor de jeugd zijn er enkele activiteiten.