Logo mooirooi.nl
  | Fotonummer: 772a11
Natuur en Milieu

Vlagheide: variatie!

Sint-Oedenrode - De Vlagheide, de derde bestemming in onze zomerserie, bleek zo gevarieerd dat we aan één aflevering niet genoeg hadden. Onze gids: René Dekkers.

De titel van deze aflevering, een tip van onze gids, konden we achteraf alleen maar beamen. Waar vind je op één grondgebied – even diep ademhalen – drie fusiegemeentes, een 'toplocatie' met uitzicht op de skyline van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven, een heideveldje met schapen en eeuwenoude eiken, leemvennen met bijbehorende biotoop, een mix van naald- en loofbossen, houtwallen, een eendenkooi, scharrelvarkens, akkers vol natuurgroen, gemarkeerd met een aansprekend monument uit de tweede wereldoorlog?

Hoog en droog
We klimmen de voormalige vuilstort op, naar het 'point of view' via het grindpad, dat op sommige plekken duidelijk te lijden heeft gehad van crossmotoren. "Ze rijden de grindpaden hier naar de kloten," gromt onze gids. Met het oog op dit soort vernielingen geven we in deze serie trouwens geen details over kwetsbare natuurparels als dassenburchten.
Ondanks de bewolking zijn de hoogste gebouwen van de grote steden allemaal te zien. Richting Tilburg spotten we de windmolen bij de A58, richting Veghel zien we auto's rijden. Niet omdat de A50 zo hoog ligt, het is de projectie van het A50-verkeer op het fabrieksgebouw van Agrifirm, vertelt onze gids. Hij geeft toe dat het uitzicht richting Schijndel wat minder boeiend, is, met lege groene weilanden en daartussen, buiten de industrieterreinen, wat grotere bedrijven. Hij wil daar wel iets over kwijt. "Ge kunt de natuur niet onderhouden zonder dat ergens geld verdiend wordt".

Lees meer in DeMooiRooiKrant van komende week

2 reacties
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ben je bang voor klimaatverandering?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227001&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooirooi.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>