Afbeelding

Even wat anders: Een half jaar Meierijstad

Algemeen

Meierijstad - Vraag twee betrokken Rooienaren voor de lol eens om hun mening over het afgelopen halfjaar Meierijstad. Een buitenstaander zou zomaar kunnen denken dat die twee ieder in een compleet ander werelddeel wonen. "Meierijstad, dat zijn we samen." Mooie promotiekreet, met het woord 'samen' kún je het bijna niet oneens zijn. Daar zit wel wat spanning op, want niet iedereen begrijpt hoe ieder dorp(je) dan de 'eigen identiteit' kan blijven behouden. 

Door: Jan Egmond

Dat was ook voor de fusiezwartkijkers een belangrijke reden om mordicus tegen de gemeentefusie te zijn.  Niet te verwarren met de fusiesceptici, die hadden vooral bezwaren tegen de manier waaróp die fusie in Rooi is doorgedrukt. Maar identiteit is nou net zo'n ding waar je na een half jaar nog niks zinnigs over kunt zeggen, en over een paar jaar nog steeds niet. Bovendien: hoe méét je iets wat grotendeels tussen de oren zit? Met een poll? En meet je dat ná een cursus Rooilogie of doe je eerst een nulmeting?

"Veghel dicteert straks, als grootste gemeente, wat er in Schijndel en Rooi gaat gebeuren" was ook zo'n profetie. Het zwembad en de grootste voetbalvereniging in Rooi krijgen ieder een miljoen, de ozb in Rooi gaat omlaag en die in Veghel omhoog, voor bedrijfsgebouwen zelfs met 10%.  Joehoe, wat is het ineens stil …

Wat dat betreft was "De grotere afstand tussen bevolking en bestuur" een stuk objectiever, zowel letterlijk als figuurlijk. Een logisch gevolg van de schaalvergroting. Kun je daar nog wat aan doen? De inzet van iedere kern een eigen wethouder was voor Rooi niet nieuw, en met de verdeling in Meierijstad zijn volgens mij nog geen tactische missers gemaakt. Zo werd Eric van den Bogaard 'wethouder van Boskant' en niet van Nijnsel , om maar wat te noemen.

De politici van de grootste fracties zijn misschien nog nooit in hun carrière zo hard toe geweest aan hun reces. Hoewel het voor hen een hele geruststelling zal zijn dat de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad, vanwege de vervroegde verkiezingen afgelopen jaar,  verder weg zijn dan ooit.