Afbeelding

Blijft Rooi het groenste dorp dankzij onkruid?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Automobilisten is het wellicht minder opgevallen, maar fietsers en wandelaars zal het niet zijn ontgaan: langs wegen, op diverse rotondes en in plantsoentjes van Sint-Oedenrode – in 2000 gekozen tot het groenste dorp van Europa – tiert het onkruid welig.

De rotondes bij de Hambrug en op de kruising Ollandseweg-Koninginnelaan/Rijckevorsel van Kessellaan zien er erbarmelijk uit (hoe fraai is die bij de Leunestraat, verzorgd door C.J. Brekelmans) – de roeiboten met bloemen op de Molenwiel zijn verdwenen – het water tussen Dijksteegje en Schijndelseweg is dichtgegroeid – langs de Alzenaubrug in de Corridor schiet het riet hoog op – de aanplant van jonge eiken langs de Ollandseweg hebben het in de aanhoudende droogte niet volgehouden. Rooi is aan het verbellemonden!

In het Coalitieakkoord Mijlpalen is voor het beheer van de openbare ruimte de volgende ambitie geformuleerd: De openbare ruimte moet aangenaam, schoon, goed onderhouden en veilig zijn, met voldoende groen, waarbij de winkelcentra/publieksruimtes extra uitstraling krijgen.

Het is mooi wanneer Meierijstad toezegt burgers die de openbare ruimte willen 'adopteren', te faciliteren en te stimuleren. Maar laat de gemeente ook zelf het voorbeeld blijven geven. De slogan is toch: Meierijstad zijn we samen?

Richard de Visser