Afbeelding

Huisartsen uiten bezorgdheid over Megastal

Algemeen

Sint-Oedenrode - Tijdens de beeldvormende avond over de Megastal in Nijnsel - vorige week donderdagavond in het bestuurscentrum - werd namens alle huisartsen een brief voorgelezen. Zij maken zich zorgen over de gezondheid van burgers. Bij deze de brief:

Geachte gemeenteraadsleden,

De huisartsen St Oedenrode zijn zeer bezorgd over het feit dat er waarschijnlijk een vergunning afgegeven gaat worden om een megastal te bouwen ten behoeve van de varkenshouderij aan de Lieshoutseweg te St Oedenrode. Dit terwijl Oost-Brabant al geldt als een gebied waar de veehouderij zeer intensief is.

De bezorgdheid komt voort uit het feit dat intensieve veehouderij gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Een recente rapport van het RIVM (Rijksinstutuut voor Volksgezondheid en Milieu, "Veehouderij en gezondheid omwonenden", 2016) meldt dat er uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke relatie is tussen wonen in een omgeving van veehouderijen en de gezondheid. Er zijn meerdere onderzoeken die deze conclusies ondersteunen.
Hoewel er minder allergie en astma blijkt voor te komen in deze gebieden, blijkt dat er voor COPD (chronische ziekte longen) patiënten echter meer kans op complicaties zijn en zijn deze complicaties bovendien erger. Tevens blijkt de longfunctie verlaagd bij omwonenden en is er een vergrote kans op longontstekingen.
Ook wordt uit het rapport duidelijk dat bepaalde zoonose-verwekkers (dat zijn ziekteverwekkers afkomstig van dieren) vaker voorkomen in de omgeving van veehouderijen. Dit kan leiden tot bepaalde epidemieën (zoals bijvoorbeeld de Q-koorts uitbraak rondom geitenhouderijen). Veegerelateerde MRSA- bacterie dragerschap wordt vaker gezien in deze, te veerijke gebieden. RIVM spreekt van 30% dragerschap. MRSA kan leiden tot ernstige infecties.
Tevens worden mensen in de nabijheid van veehouderijen blootgesteld aan verhoogde concentraties endotoxinen, fijnstof en mogelijk nog andere componenten die afkomstig zijn van de veehouderij. Wat de implicaties daarvan zijn is nog deels onduidelijk maar deze worden verder onderzocht. De verwachting is dat ook deze blootstelling een negatief effect zal hebben op de volksgezondheid.
Uit recent GGD rapport blijkt dat we in St Oedenrode al de grens hebben bereikt wat betreft acceptabel geachte aantal varkensstallen, dat de stallen ook op meerder locaties binnen de woongrenzen staan en dat ook het uitrijden van mest een groot probleem is.
Als huisarts in St Oedenrode hebben wij te maken met zowel de veehouders als de burgers die in de directe omgeving wonen. Onze taak is om de gezondheid van mensen te bevorderen. Naar onze mening zal door het toelaten van nog meer veehouderijen in onze omgeving, mn rondom de Lieshoutseweg, de gezondheidsrisico's verder toenemen en dat is zeer zorgelijk!

Wij willen daarom pleiten voor een verbod op het bouwen van nog meer veehouderijen en voor het nog serieuzer in acht nemen van de regels die de GGD heeft opgesteld tav acceptabele veehouderij in relatie tot de bevolking.

Hopende op uw weloverwogen en wijze besluit in het belang van de gezondheid van onze bevolking,

De huisartsen van Sint Oedenrode