Ook de Jaarmarkt draait op de kracht van veel vrijwilligers,
Ook de Jaarmarkt draait op de kracht van veel vrijwilligers,

Vrijwilliger zijn. Ondankbaar?!

Algemeen

Wat is vrijwilligerswerk of vrijwillig deelnemen aan een organisatie/vereniging? De omschrijving die te vinden is op internet luidt als volgt: "Uit eigen vrije wil en zonder vergoeding een dienst doen of aanbieden aan anderen, of een bepaalde zaak of instelling, vooral met betrekking tot het gemeenschapsbelang."

Vrijwilligers zijn dus mensen die zich BELANGELOOS inzetten voor het gemeenschappelijk belang. Zij doen dit met heel veel plezier, zij doen dit niet om er financieel beter van te worden. Het gaat erom dat iets goed gedaan/georganiseerd wordt, met zo min mogelijk kosten. Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Dat is voor de vrijwilliger vaak niet anders. Maar toch willen zij hun nek uitsteken en hun schaarse vrije tijd inleveren om iets goeds neer te zetten voor het gemeenschappelijk belang.
Er wordt wel eens gezegd dat vrijwilligers de werkzaamheden doen van betaalde krachten, vaak klopt dat ook, maar zouden deze mensen er niet zijn, dan zou er veel in de zorg of andere instanties niet kunnen draaien zoals het dat nu doet.
Helaas, door negatieve reacties van andere mensen (de beste stuurlui die aan wal staan) waarbij dingen niet goed gaan in hun ogen, ontneemt dit het enthousiasme van de vrijwilliger of levert zelfs frustraties op. Reken de vrijwilliger alstublieft niet af op zaken die in jouw ogen niet goed gaan.
Het lukt niet om het voor iedereen goed te doen en dat weet men ook. Als het grootste gros tevreden is dan heeft de vrijwilliger weer genoeg positiviteit om op terug te kijken en om zich weer in te zetten voor het volgende project.

Conclusie: Vrijwilliger zijn IS dankbaar en zeer zinvol werk. Alleen soms wat meer waardering voor hem/haar zal nog meer voldoening geven!

Marion Verkampen