Afbeelding

Records gebroken in raadsvergadering Meierijstad

Algemeen

Sint-Oedenrode - Dat in een nieuwe gemeente veel dingen voor het eerst gebeuren, is een open deur. Dat geldt ook voor de gemeenteraadsvergaderingen. Bij de opening dinsdagavond trapte burgemeester Fränzel al af  "Iedereen welkom in de eerste tropische gemeenteraadsvergadering van Meierijstad" om er meteen aan toe te voegen dat het nog maar een oefening was. Donderdag zou dat hitterecord waarschijnlijk al worden verbroken in de raadzaal, waar menig raadslid zijn papieren nu al als waaier gebruikte.

Want het aantal agendapunten was ook een record, waarop besloten was om de agenda te splitsen in twee raadsvergaderingen. Een derde record moet ook de tijd zijn geweest, die die de gemeenteraad nodig had om te praten over een stuk dat alleen maar ter kennisname lag: "Mijlpalen Meierijstad" ofwel de vertaling van het collegeprogramma ("wat") in een werkprogramma ("wat we daarvoor gaan doen").  Het leek wel een begrotingsbehandeling en de discussie ontaardde af en toe in felle verwijten, zoals tussen Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad: "opflauwekullen") en Sikko Oegema (PvdA: "overwegend negatief verhaal GB") over het omgaan met de financiële reserves.  Het onderwerp "gedragscode" stond overigens ook op de agenda, maar die geldt alleen voor het college.

De discussies over de financiële gevolgen van de keuzes had een hoog déja vu gehalte: op termijn minder wethouders, en meer onderwerpen waarop bezuinigd zou kunnen worden die al eerder waren ingediend. Thijs van Zutphen (Lijst blanco) schudde er in luttele minuten nog een aantal uit zijn mouw, maar dacht daar in de ogen van de coalitie te makkelijk over. Het verhogen van de ozb bleek zo'n gevoelig punt, dat Oegema zich speciaal richtte tot de pers om daar zorgvuldig mee om te gaan. Het college had in de beleidsvoornemens gesteld dat  de gemeentelijke lasten voor de burgers niet zouden worden verhoogd, en nu dus toch een hogere ozb. Maar het ging aldus Oegema om een te verwaarlozen bedrag, bovendien was in Schijndel de hondenbelasting afgeschaft en in Veghel het betaald parkeren.

De duur van de raadsvergadering zelf was tot slot ook een nieuw (nipt) record: na 3 uur en 20 minuten werd die afgehamerd. En dat voor een vergadering waarvan de agenda gehalveerd is.