Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: afd828
Politiek Meierijstad

De politiek dichterbij: Coby van der Pas

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft De MooiRooiKrant regelmatig een raadslid of lid van het college de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Coby van der Pas.
Het werd geen routinegesprek. Omdat Coby eind 2014 al figureerde in deze rubriek, hebben we haar als laatste van de wethouders van Meierijstad benaderd. Privé is er sinds die tijd weinig veranderd, hoewel …. Maar daar komen we op terug. Op politiek gebied zit ze nu echter compleet aan de andere kant van de arena. Destijds was ze fractievoorzitter van het CDA, dat toen in de oppositie zat. Nu vormt coalitiepartij CDA de op een na grootste raadsfractie en werd Coby wethouder.

Geb.datum: 14-02-1958
Geb. plaats: Schijndel (maar opgegroeid in Heeswijk-Dinther)
Gehuwd met Henk
Kinderen: Jorick, Nienke en Koen
Opleiding: Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Tilburg. Later Post HBO-opleiding Trainer, Coach en Presentatiecoach
Beroep voorheen: Zelfstandig coach en trainer

Eerst nog even terug naar jouw beroep.
"Als coach hielp ik mensen met werkgerelateerde vragen, zodat zij met meer plezier functioneren in werk. Omdat ik een zelfstandig beroep had kon ik met mijn tijd schuiven. Maar in het raadswerk ging eigenlijk al zo veel tijd zitten en dat deed ik ook zo graag, dat er weinig tijd overbleef voor mijn werk als coach."

Is dit beroep te combineren met het wethouderschap?
"Nee. Deze job is full-fulltime, kun je wel zeggen. Bovendien leg ik de lat als persoon ook hoog."

En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor hobby's?
"Ik was met veel plezier voorzitter van het Vrouwennetwerk Sint Oedenrode, maar dat heb ik neer moeten leggen. Reizen samen met mijn man doe ik nog steeds, al moet ik nu echt present zijn bij vergaderingen. Tennissen op dinsdagochtend moest ik laten vallen vanwege de collegevergaderingen, voor golfen hebben we nog een klein beetje tijd."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"Het CDA vroeg mij destijds of ik mee wilde schrijven aan een verkiezingsprogramma. Daarna ging het snel: op de verkiezingslijst, raadslid, na twee jaar wethouder. In totaal ben ik elf jaar raadslid geweest waarvan zeven jaar wethouder. Eerst in Heeswijk-Dinther en na een fusie in Bernheze. Sinds maart 2014 was ik raadslid en fractievoorzitter in Sint Oedenrode. En nu dus wethouder in Meierijstad. De eerste weken komt er wel héél veel op je af."

Ben je permanent wethouder of moet je soms afstand nemen?
"Ik heb permanent mijn voelsprieten uit en ik wil graag weten wat er speelt. Maar op zijn tijd is het ook goed om afstand te nemen."

"Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als ...."
"Wat mijn portefeuilles betreft, als sportverenigingen over vijf jaar tevreden zijn, ondanks de onzekerheid bij de start van Meierijstad rondom de harmonisatie van subsidies en tarieven. Wanneer we in meerdere kernen nieuwe, duurzame en 'frisse', basisscholen hebben gebouwd. En Meierijstad ook toeristisch-recreatief op de kaart staat."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad?
"Deze keer denk ik aan twéé foto's, een in Boskant en een in Boerdonk. 'Van Boskant tot Boerdonk' illustreert de reikwijdte van Meierijstad. Die twee kernen hebben, net als de overige kernen in Meierijstad, ieder hun eigenheid. In Boskant heeft het IDOP bijgedragen aan de leefbaarheid, zie het heringerichte Ritaplein. Ook komt de woningbouw eindelijk weer van de grond met ook de Ritakerk die een woonbestemming krijgt. Boerdonk komt in beeld omdat het, hoe klein het ook is, zó actief is dat je het bijna zelfvoorzienend kunt noemen. Een mooi voorbeeld is de eigen dorpsauto, om dorpelingen te vervoeren die zelf niet mobiel zijn."

Is er tot slot nog iets wat je zelf zou willen toevoegen?
Dat wil Coby maar al te graag. "Sinds kort ben ik oma van Liv, dochtertje van onze jongste zoon Koen en 'zijn' Tanja. Ik vind het geweldig om haar vast te houden en de fles te geven. Oppasoma? Haha daar heb ik het nu eigenlijk te druk voor, maar mijn man Henk werkt drie dagen per week en wordt oppasopa, op vrijdag. Op die dag probeer ik zoveel mogelijk thuis te werken, dan kunnen we allebei van Liv genieten."


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!