Afbeelding

#STOPPESTEN

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ingeborg Minderhoud-Schuller heeft dagelijks te maken met kinderen die pesten en gepest worden. Naast één op één trainingen, is zij ook op scholen in de regio Sint-Oedenrode en Eindhoven actief om pestgedrag aan te pakken.

"Mijn haren gaan rechtovereind staan als ik kinderen hoor vertellen dat ze worden gepest. Negeren, buitensluiten, slaan, knijpen, schoppen, schelden, nare filmpjes en berichten plaatsen op social media… Als ze vertellen wat het met hen doet, voel en zie ik hun verdriet, onmacht, frustratie en boosheid. Bovendien stellen ze zichzelf de vraag: Waarom ik? Wat doe ik fout? Lief kind, je doet niets fout!! Achter al deze gevoelens zie ik een krachtig kind met prachtige talenten en een bijzonder mooi karakter. Samen gaan we aan de slag, zodat ze zich weer krachtig gaan voelen en opnieuw gaan stralen.

Mijn zorg gaat ook uit naar de kinderen die pesten, want wat maakt het hen zo onzeker dat ze bewust of onbewust een ander kind naar beneden halen om zichzelf "beter" te voelen? Vaak hebben kinderen niet eens door dat ze pesten. Ze hebben niet in de gaten dat ze met hun gedrag een ander raken. Maar waarom pesten kinderen en zelfs volwassenen eigenlijk? Er is een reden dat men pest. Het gebeurt niet alleen op de basisschool, maar in alle lagen van de bevolking. Ook in het bejaardentehuis wordt er wel eens een stok uitgestoken of wordt iemand de tafel geweigerd.

Kinderen die pesten zitten vaak zelf met een probleem. Dat kan een vervelende thuissituatie zijn, ouders die gaan scheiden, ze voelen zich niet veilig of ze zijn zelf ooit gepest. Ze hebben weinig zelfvertrouwen en hun zelfbeeld is erg laag. Doordat ze zichzelf niet prettig voelen, duwen ze zichzelf omhoog door een kind dat in hun ogen zwak oogt, omlaag te duwen. Dit doen zij om zichzelf beter te voelen. Daarnaast vormt de pester een hele groep om zich heen, die hen helpt informatie te verzamelen of degene die gepest wordt te negeren. Maar waarom wordt de pester eigenlijk geholpen? Heel simpel; ze willen zelf niet de pineut zijn.

Het is moeilijk te zeggen waarom nou juist die persoon wordt gepest. Soms zijn kinderen met een heel aparte belangstelling voor iets de sjaak. Of is het iemand die uitblinkt in een sport. In een klas op een middelbare school die ik begeleid, werd een meisje gepest. Zij liep altijd met haar schouders naar voren gebogen. Hierdoor straalde zij een bepaalde zwakte uit. Dat geeft natuurlijk niet een vrijbrief om haar te pesten. Het is belangrijk dat kinderen leren om in hun kracht te gaan staan en te voelen dat zij mogen zijn wie ze zijn. We zijn nu een aantal weken verder en ik zie dat ze straalt. Ze is al wat meer open en ze heeft een lach op haar gezicht. Ze is er nog niet, maar ze durft meer contact te maken en te zeggen wanneer ze iets niet fijn vindt. Op die manier heeft ze al heel wat gewonnen.

Kinderen die gepest worden hoeven het niet alleen te doen. Ze vinden het vaak heel moeilijk om hulp te vragen, maar dat is het krachtigste wat je kunt doen. Praat er met iemand over die je vertrouwt. Ik snap heel goed dat het moeilijk is om het met iemand te delen, want er bestaat een stukje schaamte en de vraag: wat doe ik verkeerd? Wat is er mis met mij? Het is zo belangrijk om het open te gooien, want je staat er niet alleen voor. Geef je grenzen aan en zeg wanneer een ander moet stoppen.

Net als degene die gepest wordt, mag de pester net zo goed hulp krijgen. Wat maakt het dat deze kinderen gaan pesten? Het is belangrijk om te achterhalen waar dit gedrag vandaan komt en het probleem moet van beide kanten aangepakt worden. Ouders en leerkrachten hebben hier een heel belangrijke rol in. Zij moeten alert zijn op gedragsverandering en hiervoor moeten hun voelsprieten continu op scherp staan.

Ieder kind verdient het om mooi in het leven te staan. Als kleintje ben je met zoveel ontwikkelingstaken bezig en als je dan ook nog moet dealen met pesten, dat wordt gewoonweg te veel. Je bent goed zoals je bent. Ieder mens is uniek en iedereen mag zijn of haar kwaliteiten en talenten ontwikkelen. Pesten is een uitdaging voor ons allemaal, voor de hele wereld. Je mag zijn wie je bent en daar heeft niemand over te oordelen."