Afbeelding

Schoolbesturen van OOG en SKBO gaan fuseren

Algemeen

Meierijstad/Sint-Oedenrode - De Stichting Openbaar Onderwijsgroep (OOG) en de Stichting Katholiek Basisonderwijs Oss (SKBO) gaan fuseren. Dat betekent dat 13 katholieke & 18 openbare scholen, waaronder basisschool de Springplank, in de gemeentes Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Meierijstad en Uden één gezamenlijk bestuur krijgen. Op de website van stichting OOG zijn meer feiten en cijfers van dit nieuwe bestuur te vinden.

De intentie om te fuseren was er al langer bij beide onderwijsorganisaties. Inmiddels heeft het ministerie van OCW officieel groen licht gegeven.

Wat is de aanleiding voor de fusie?
Het onderwijs staat voor belangrijke uitdagingen. Hoe kunnen we het onderwijs aan de kinderen nog beter maken, is een actuele vraag? Maar ook: hoe zorgen we dat de openbare scholen in kleine dorpen blijven bestaan? En: hoe zorgen we dat zoveel mogelijk onderwijsgeld daadwerkelijk naar het onderwijs gaat?

Basis: inzicht en vertrouwen
De afgelopen jaren hebben de besturen van OOG en SKBO al nauw samengewerkt; bijvoorbeeld op het gebied van ICT, inkoop en administratie. Dat was ingegeven door de gezamenlijke doelstelling om zoveel mogelijk middelen in het onderwijs te steken en zo min mogelijk in stenen en overhead. Die samenwerking leverde al relevante kostenvoordelen op en beviel zo goed dat van beide kanten het inzicht en vertrouwen is ontstaan dat een bestuurlijke fusie het juiste antwoord is om deze uitdagingen aan te gaan.

Wat betekent de fusie voor ouders?
Voor ouders verandert er feitelijk niet veel. Zo blijft elke school zijn eigen grondslag houden: katholiek of openbaar. In Oss komt er ruimte voor samenwerkingsscholen, waarin openbaar en katholiek onderwijs samen komt. Met name de ouders van kleinere scholen kunnen blij zijn met de fusie: door de schaalvergroting stijgt het gemiddelde aantal leerlingen per school. De kleine scholen krijgen daarmee betere perspectieven om te blijven bestaan.  

Planning
Nu het ministerie van OCW groen licht heeft gegeven, kunnen de plannen en initiatieven die al zijn genomen definitief hun beslag krijgen. Al met ingang van het nieuwe jaar zal er een nieuw schoolbestuur zijn. "We krijgen een stichting die ruimte biedt aan openbare, katholieke en samenwerkingsscholen. Een stichting waar ieder kind welkom is en kan rekenen op onze professionele betrokkenheid. En een stichting waar we kinderen, hun ouders en elkaar zien", vertellen Sandra Beuving en Edith van Montfort.