Afbeelding
Foto: Manon Swinkels

Een kijkje in de Chinese keuken

Algemeen

Sint-Oedenrode - In het kader van integratie vond afgelopen dinsdag de eerste bijeenkomst van 'Samen koken' plaats in Odendael. Iedere maand wordt er door mensen met verschillende nationaliteiten gekookt en deze keer gaf Li Lai de aftrap door een typisch Chinese maaltijd op tafel te zetten.

'Samen koken' is opgezet om te zorgen voor meer integratie tussen verschillende culturen en meer openheid naar elkaar. Iedere maand komt een clubje mensen met diverse achtergronden bijeen om van elkaars cultuur en kookkunsten te leren. "Samen met Odendael en de Taalwerkplaats zijn wij gaan kijken hoe wij kunnen zorgen voor meer integratie tussen verschillende culturen in het dorp", vertelt Nelleke Thijssen van Gilde Samenspraak. "En wat is dan leuker om elkaar te ontmoeten door samen te koken en van elkaars kookkunsten te leren?"

Tijdens deze eerste bijeenkomst ging Li Lai in de keuken aan de slag om wat lekkers te bereiden. Li is in China geboren en woont al meer dan 26 jaar in Nederland. Ze geeft toe dat ze maar zelden in de keuken te vinden is, omdat haar schoonmoeder zorgt voor het eten. Deze keer staat Li zelf achter het fornuis. "Ik vind het leuk dat ik op deze manier nieuwe mensen ontmoet en wat leer over eten in andere culturen." Je zou het niet verwachten, maar Li heeft aardappels met varkensspek op het menu staan. "Aardappels worden niet alleen in Nederland gegeten, maar ook in China. Door diverse kruiden krijgt mijn gerecht een typisch Chinese smaak."

Je hoeft niet van koken te houden om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Het gaat vooral om de gezelligheid en het is een manier om met verschillende mensen in contact te komen. Cecilia Franco uit Ecuador woont al zo'n 19 jaar in Nederland en heeft niets met koken. "Ik heb een aantal jaar gewerkt bij Vluchtelingenwerk en ik heb gemerkt dat vluchtelingen behoefte hebben aan contact. De stap om zomaar iemand aan te spreken is vaak te groot, maar door dit soort activiteiten wordt het makkelijker om mensen te ontmoeten", vertelt Cecilia.

'Samen Koken' is een onderdeel van het project de Roze Loper. "De Roze Loper staat voor tollerantie en wij vinden dat iedereen mag zijn wie hij of zij graag wil zijn. Het maakt niet uit welke huidskleur iemand heeft of wat iemand zijn geaardheid is", vertelt Ingrid Gevers van Odendael. Met dit project wil het bestuur van Odendael niet alleen Odendael Roze Loper-proof maken, maar hun doel is dat de hele gemeente Meijerijstad dit uitstraalt. "Samen koken met mensen uit verschillende culturen past prima binnen het beeld van dit project", aldus Ingrid.

Heb jij ook zin om mee te koken? Dan ben je van harte welkom op Odendael.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding