Afbeelding

Moord in de melkfabriek (deel 2)

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vorige week was het precies 98 jaar geleden dat de beruchte moord in de Rooise melkfabriek plaatsvond. Hoe is de moord gepleegd? Door wie? Dankzij heemkundekring De Oude Vrijheid blikken we terug in een drieluik.

Deel 2: Opsporing van de daders
De moordenaar(s) moet(en) geweten hebben dat er vrijdags om de veertien dagen veel geld op de Boerenleenbank gehaald wordt. Daags daarop wordt dan uitbetaald aan de boeren die daar wegens levering van melk recht op hebben. De directeur is gewoon de vrijdagmiddag tevoren de aan de boeren toekomende gelden uit aan het rekenen en in daarvoor bestemde zakjes aan het doen. Van Kruijsdijk is daar vermoedelijk nog mee bezig als de overvaller(s) binnenkom(t)en.

Als assistent-rijkszuiveIconsutent Gerardus Vosters later de kas opmaakt, blijkt dat er van de ruim vijftienduizend gulden die in kas moeten zijn geweest er meer dan achtduizend (om precies te zijn f8.843,49) zijn verdwenen. Al spoedig draait het onderzoek op volle toeren. Het parket uit Den Bosch arriveert zaterdag al vroeg in de morgen. Tot laat in de avond wordt er doorgewerkt. In de loop van de dag worden veel personen gehoord. Gelukkig blijkt de sociale controle in ons dorp erg groot. Er melden zich namelijk diverse getuigen die rond het tijdstip van de moord twee verdachte personen in de buurt van de fabriek gesignaleerd hebben.Zo is er de verklaring van herbergier Martinus van Heessel die komt vertellen dat er de bewuste dag rond kwart voor vijf twee onbekende mannen in zijn café zijn geweest die daar een glas bier gedronken hebben. Verder is er de getuigenis van Constance Diets. Zij verklaart samen met een andere getuige tussen half zes en zes uur over de Lindendijk te hebben gewandeld. Voor zich uit zagen zij twee personen - die zij nauwkeurig kan beschrijven - richting melkfabriek lopen en de deur binnen gaan. Martinus van Lieshout en Johannes van de Vorstenbosch, personeelsleden van tramwegmaatschappij "De Meijerij" en op de bewuste dag werkzaam op de weg tussen Schijndel en Sint-Oedenrode, weten te vertellen dat hen tussen Heikant en Buitenrust twee personen komend uit de richting van Rooi zijn gepasseerd.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant