Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Lezerspodium: Verwaarloosd oorlogsmonument

Algemeen

Sint-Oedenrode - In het plantsoen op de Corridor staat al ongeveer veertig jaar een monument ter nagedachtenis aan acht uit Rooi afkomstige -tijdens of kort na de tweede wereldoorlog – gesneuvelde militairen en verzetsstrijders. Dit monument stelt een vrouw voor die in haar opgeheven linkerarm en hand een brandende toorts vasthoudt, die de vlam van de vrijheid symboliseert.

Dit beeld is groen verkleurd. De buitenkant van de sokkel is gemaakt van bakstenen. Het cementen voegsel tussen die stenen is helemaal verweerd en aan het afbrokkelen. Voorts zijn de namen van de gesneuvelden (vermeld op de plaat aan de voet van de sokkel), minder goed te lezen.

Er is kennelijk nooit iets aan het onderhoud van dit monument gedaan. Als er nog lang gewacht wordt zonder er iets aan te doen, stort het geheel in elkaar. Het is best wel een mooi beeld. Waarom de gemeente Rooi nooit iets aan voormeld onderhoud heeft gedaan, is mij niet duidelijk. Misschien omdat er in hetzelfde plantsoen later nog een oorlogsmonument is geplaatst voor alle gevallen bevrijders.

Aangezien de gesneuvelde militairen (dienstplichtigen!) en verzetsstrijders hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, en binnenkort de oorlogsslachtoffers weer herdacht worden, zou het goed zijn om nu de restauratie van het oudere monument ter hand te nemen.

Het bestuur van de nieuwe gemeente Meierijstad, waarvan ook een wethouder en meerdere raadsleden uit Rooi deel uitmaken, zou dit op korte termijn moeten doen, anders heeft het geen zin meer. Ik hoop dat zij voormelde restauratie aankaarten bij het nieuwe gemeentebestuur. Het is normaliter geen taak voor particulieren om voor deze restauratie te zorgen, ook vanwege de daaraan verbonden kosten.

Het is vreemd dat nog nooit iemand anders hierover aan de bel getrokken heeft, terwijl het oudere monument toch ook op 4 mei elk jaar betrokken wordt in de dodenherdenking. Ook anderen moeten dus hebben gezien in welke slechte staat dit monument verkeert.

Dhr. J. van de Wall, Sint-Oedenrode.