Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens

Algemeen

Sint-Oedenrode - Heemkundige Kring De Oude Vrijheid houdt op dinsdag 18 april om 20.00 uur een lezing in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode. De lezing gaat over de dodendraad, een grensversperring die tijdens WO I aan de Belgisch-Nederlandse grens werd opgericht.

Het Duitse leger sloot tussen medio 1915 en november 1918 de hele Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van bijna 450 km. lang. Er stond ongeveer een spanning van 2.000 volt op deze versperring. De versperring liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals) en heeft aan minstens 1.000 mensen het leven gekost.
Herman Janssen en Frans van Gils vertellen aan de hand van ongeveer 200 unieke foto's over de Duitse inval in België, de bezetting, de grensbewaking aan beide kanten van de grens, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen daarvan voor de grensbewoners. Over het smokkelen van levensmiddelen, het rekruteren voor het Belgische leger en de brieven van en naar het front. Over de Nederlandse neutraliteit, de spionage en het verzet. Over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen.
In het tweede deel van de lezing vertellen zij over de heel bijzondere situatie in Noord-Brabant, waar de enclaves van Baarle-Hertog niet door het Duitse leger bezet konden worden. Herman Janssen is eindredacteur van het boek "Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens" en leverde hiervoor een tiental bijdragen aan. Sinds 2003 verricht hij onderzoek naar de geschiedenis van WO I. Het belooft een interessante lezing te worden over een onderwerp dat bij veel Nederlanders onbekend is. In het Belgische Sippenaeken is een klein monument te vinden dat herinnert aan de dodendraad en de vele slachtoffers die deze heeft gemaakt.