De kinderen krijgen uitleg over alle aspecten van het brood bakken.
De kinderen krijgen uitleg over alle aspecten van het brood bakken.

Brood bakken met alle zintuigen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Hoeve Strobol kan ook dit jaar weer alle Rooise groep-4 leerlingen tegemoet zien. Voor het bijzondere bakkersproject. Kinderen mogen onder andere zelf brood bakken.

De leerlingen krijgen informatie over de geschiedenis van het broodbakken, de bakker en de ingrediënten van brood. Ook wordt in Hoeve Strobol getoond hoe het broodbakken vroeger werd gedaan, hoe de bakkers in die tijd hun brood bakten. Hoe er gezaaid en geoogst werd, hoe de drevels gebruikt werden om het graan te dorsen en hoe het graan gezeefd werd en gemalen tot meel.

De kinderen ervaren gedurende dit project met al hun zintuigen de weg van het bereiden van brood: van de graankorrel tot aan het opeten van het brood. De zintuigen komen allemaal aan bod: Het kneden van het deeg (voelen); De bakker aan het werk, graan, oude werktuigen (zien); De geur van versgebakken brood (ruiken); Het knetteren van het vuur, slaan met het deeg, de uitleg bij de expositie (horen); Het zelf gebakken brood opeten (proeven).

Hoeve Strobol maakt met hulp van een grote groep enthousiaste vrijwilligers van dit project een bijzondere ervaring voor de kinderen. Brood is immers een vanzelfsprekend deel van de dagelijkse voeding. Na het project weten de leerlingen van groep 4 dan ook waarvan en hoe  brood wordt gemaakt, wat de belangrijkste werkzaamheden van een bakker zijn en dat men vroeger geen machines had die het werk deden. Daarnaast luisteren de leerlingen naar verhalen van oudere mensen over voorwerpen en gebeurtenissen van vroeger, ze kunnen voorwerpen vergelijken uit verschillende periodes en kijken naar oude afbeeldingen en foto's. Een aantal scholen neemt het Kinderbakproject mee in de voorbereidingen voor de Eerste Communie van de leerlingen. Het project neemt een ochtend in beslag.