Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Leren bij het Koster Brock project

Algemeen

Sint-Oedenrode - In Sint-Oedenrode gaan de kinderen van de groepen 5 van alle basisscholen op donderdag 6 en vrijdag 7 april voor de 11e keer genieten en leren van het "Koster Brock" project.

Dit project beoogt de Rooise koster Adrianus Cornelus Brock (1775-1834), wiens manuscripten door de Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) in 2003 in boekvorm zijn uitgegeven, te doen herleven. Koster Brock neemt alle kinderen uit groep vijf van het primair onderwijs op een wandeling mee door Sint-Oedenrode, of andersom: de kinderen nemen koster Brock mee door het huidige Sint-Oedenrode. Onderweg doen ze markante plaatsen en gebouwen aan, aan de hand waarvan koster Brock vertelt hoe het was weleer. Acteurs, ambachtslieden, musici en dansers laten ter plekke de tijd herleven. Kinderen kunnen eventueel meedoen, of hebben in de voorbereiding al het een en ander op school aangeleerd gekregen.

Het project tracht de kinderen respect en trots bij te brengen betreffende de geschiedenis van hun geboorte-, c.q. woonplaats en het resterende cultureel erfgoed. Om dit te realiseren is er een groep van zo'n 60 vrijwilligers die belangeloos hun tijd beschikbaar stellen om op die twee dagen de kinderen te ontvangen en hen laten beleven wat vroeger heel gewoon was.

De dag start met een kort toneelstuk op het Kerkplein, waarin de kinderen mee terug in de tijd van koster Brock worden genomen. Na deze opening maken de kinderen in groepjes een wandeling langs verschillende gebouwen en/of plekken die belangrijk zijn voor Sint-Oedenrode en haar geschiedenis. Overal voeren zij ook een activiteit uit. De afsluiting vindt ook plaats op het Kerkplein . Hierbij worden de kinderen weer mee teruggenomen in hun eigen tijd.