Piet nam deze week zijn vrouw Agnes mee.
Piet nam deze week zijn vrouw Agnes mee. Foto: Ilse van den Ham

Piet spit alle MooiKranten door…

Algemeen

Sint-Oedenrode - Piet Teppema, afkomstig uit Zeist en woonachtig in Veghel, komt iedere woensdag op en neer gefietst naar het hoofdkantoor van DeMooiKrant om de regionale kranten door te lezen. Dit doet hij echter niet zonder belangrijke reden.

De Veghelaar is lid van de genealogische vereniging. Deze vereniging houdt zich bezig met stamboomonderzoek. Piet is al 40 jaar lid van de vereniging, hij is chemicus van beroep en heeft dus altijd interesse gehad in het doen van onderzoeken. Zijn interesse in de familiegeschiedenissen begon toen zijn vader op een dag de boel ging opruimen en Piet een doos gaf vol met  familiegegevens. Toen hij deze gegevens eenmaal onderzocht had, was hij verkocht door de geschiedenis van zijn eigen familie. Hij kwam er zelfs achter dat hij een paar bekende sporters van vroeger in de familie had zitten. Hij wilde bijdragen aan een mogelijkheid waarin iedereen zijn/haar familiegeschiedenis zou kunnen achterhalen. Zo heeft hij zelf de familiegeschiedenis van zijn vrouw, buurman en verschillende vrienden onderzocht. Dit hield dan ook niet in 1900 op. Piet heeft ooit zelfs teruggezocht tot het jaar 1580!

De Veghelaar pikt alle familieberichten uit de lokale kranten in zijn omgeving. Deze berichten komen meestal niet online en zijn daarom in de toekomst ook bijna niet meer terug te vinden. Zelf ordent hij de berichten en bergt hij ze op in dozen. Hij brengt deze dozen naar het hoofdkantoor van de genealogische vereniging in Weesp. Daar worden de berichten opgeslagen voor families die informatie over hun voorouders willen inwinnen. Piet is een paar uur per week bezig met dit klusje en hij mag het werk aanleveren wanneer hij zelf wil. Zolang het kan wil de senior dit werk graag blijven doen. "Bovendien houdt het me van de straat", zegt hij lachend.

De speurneus haalt naast de benodigde informatie ook heel veel andere leuke informatie uit DeMooiKranten, geeft hij aan. Zo is hij laatst met zijn vrouw Agnes gaan lunchen in Streekpark Kienehoef en is hij altijd op de hoogte van de nieuwtjes van de omliggende dorpen.