Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

"Op ons 64e nog cursus boekhandelaar van de toekomst"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Eens in de twee jaar is in Rooi de verkiezing Ondernemer van het jaar. Bij die gelegenheid krijgen de genomineerden de gelegenheid om zichzelf te presenteren voor de Rooienaren. Ditmaal is het woord aan Pieter van de Kamp, eigenaar van boekhandel 't Paperas in Rooi. En trouwens ook in Uden, waar zijn vrouw de zaak runt. Hoe heb je de nominatie ervaren? "Ik liep de twee mannen die het organiseren op straat tegen het lijf, en die zeiden 'Hee Pieter, ondernemer van het jaar, is dat niks voor jou?' Eerst met het personeel overleggen zei ik, en die vonden het leuk".

Niet onderscheidend
Lastiger blijkt het antwoord op de vraag of ze zich in de branche onderscheiden, en zo ja, waarmee. "Nergens mee. Wij zijn een normale dorpsboekhandel." Als vanzelf komt het gesprek op de zware tijden die de branche doormaakt, in een tijd waarop stilstand meer dan ooit gelijk staat aan achteruitgang. "In de eerste plaats hebben we door onze verhuizing twee jaar geleden naar dit pand aan de Heuvel iets aan ruimte moeten inleveren, maar daar stonden veel minder kosten tegenover. En al is de verkoopprijs van boeken in Nederland wettelijk vastgelegd, toch hebben wij vooral last van aankopen via internet. Ons antwoord daarop is: zelf zorgen voor een goede website, actief zijn op sociale media, investeren in cursussen klantbeleving. In de zaak hebben we klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan, service geven, extra onze nek uitsteken, dingen uitzoeken voor mensen. We zijn ook heel coulant naar mensen. Ken je Jos Burgers? Op Youtube zegt die 'bedank klanten die klagen' en daar kunnen wij helemaal in meegaan. Uiteindelijk gaat iedere klant hier tevreden de winkel uit."

Bedrijf of ondernemer van het jaar?
Verschillende genomineerden hebben kritiek op het woord 'onderneming' in de titel, zij hadden daar veel liever het woord 'bedrijf' zien staan omdat het hele team de nominatie verdiend heeft. Maar hoewel Pieter van de Kamp hetzelfde gedachtegoed koestert, ligt het bij hem toch iets anders. Je kunt boek- en kantoorboekhandel 't Paperas namelijk niet helemaal los zien van zijn persoonlijke inbreng als voorzitter van het Centrummanagement en Rooi Promotie met Natuurlijk! Sint-Oedenrode. "Dit jaar heb ik bijvoorbeeld al vier maal aan tafel gezeten met de wethouder, over de herinrichting van de Markt. We vergaderen ons helemaal suf. Mijn passie is Sint-Oedenrode, mijn drive is dat ik hier met mijn zaak zit."

Toekomst
"Mijn vrouw en ik zijn beiden 65 jaar en we hebben geen kinderen. We vinden het wel van belang dat ze zaak blijft voortbestaan, overname is bespreekbaar, en we hebben alles gedaan om een stabiele toekomst te borgen. Zo zijn we aangesloten bij Readr, een nieuw loyaliteitssysteem voor alle boekhandels in Nederland, en zijn retail partner geworden van Quantore. Maar niks moet, zelf kunnen we nog goed uit de voeten en hebben zoveel plezier in de zaak dat we voorlopig nog vooruit kunnen en willen. Vorig jaar hebben mijn vrouw en ik nog een zevendaagse cursus "Boekhandelaar van de toekomst" gevolgd."