Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 825a4c
Politiek Meierijstad

De politiek dichterbij: Harry van Rooijen

Sint-Oedenrode - In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid of lid van het college de kans zich aan de lezers te presenteren.
Deze keer: Harry van Rooijen


Geb.datum: 4 september 1953
Geb. plaats: Utrecht
Gehuwd met: Renie
Kinderen: 3
Kleinkinderen: 6. Misschien aardig om te vermelden dat drie van hen allemaal vorig jaar geboren zijn.
Opleiding: SRM National Accountmanagement (sales, marketing en communicatie)
Beroep: Fulltime wethouder (VVD)
Hobby's: Reizen. Vroeger veel hockey, tegenwoordig golfen op De Schoot in Rooi.

Eerst even terug naar jouw beroep.
Voordat ik wethouder werd in Meierijstad, heb ik ruim 43 jaar bij Douwe Egberts gewerkt. Binnen dit Internationale bedrijf ben ik in meerdere functies actief geweest zowel operationeel als leidinggevend.

Is dit goed te combineren met het wethouderschap?
Nee, daarom heb ik daar ook ontslag genomen. Wethouderschap is geen erebaantje maar wel eervol en daarop moet je volledige focus kunnen hebben."

En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor hobby's?
Al werk je fulltime moet je af en toe ook een streep hiervoor in je agenda kunnen zetten.

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
Voordat ik wethouder werd van Meierijstad, zat ik al in de politiek in Veghel. Eerst vier jaar als burgerlid, daarna zeven jaar raadslid waarvan vier als fractievoorzitter. Ik ben ook tweemaal lijsttrekker geweest.

Ben je 24 uur wethouder, of moet je soms afstand nemen?
In principe zeven dagen in de week, maar je moet jezelf ook de ruimte geven om andere dingen goed te doen, dat houdt je fris. Als wethouder heb je ook meer sociale 'verplichtingen', maar die voel ik niet als verplichting. NL Doet 2017 bijvoorbeeld, daar werk ik met alle plezier aan mee.

Wat is op dit moment voor jou het spannendst?
Duurzaamheid en bereikbaarheid. Duurzaamheid is zo'n containerbegrip geworden, dat wil ik graag vertalen naar concrete stappen die wij in Meierijstad gaan zetten. De bereikbaarheid van Meierijstad houdt mij ook flink bezig; zowel bijvoorbeeld HOV bij Sint-Oedenrode als de N279 voor Veghel. Dat zijn grote beslissingen maar 'het parkietje in het park' boeit mij net zo goed. Van die menselijke dingen. Ja, eigenlijk zijn het ook die grote verschillen die mij zoveel energie geven.

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag.
Geen clichés? Als mensen vragen waar Den Bosch ligt, of Eindhoven, het antwoord krijgen "vlak bij Meierijstad", is dat origineel genoeg? Haha. En als jongeren gaan studeren, of de wijde wereld in trekken, zeggen "ik kom gewoon terug". Want Meierijstad heeft vrijwel alles in huis, ook al gaat een universiteit in Boskant, 'm toch niet worden."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Meierijstad, en waarom?
De heuveltop bij Vlagheide. Van daaruit kun je bij helder weer alle kernen van Meierijstad zien. Het punt van waaruit je ook ziet dat we één gemeente zijn.

Is er nog iets wat je aan dit gesprek toe wilt voegen?
(Denkt even na) Ja, eigenlijk toch nog iets meer over die geslaagde raadsperiode. De identiteit van de kernen hebben we al, die moeten we koesteren, maar we moeten ook de meerwaarde van Meierijstad gaan bewijzen. Dat de bewoners niet alleen begrijpen dat je met een grotere gemeente meer kunt doen, maar dat zelf ook concreet gaan zien. Dat er ineens dingen gebeuren, die voorheen niet mogelijk waren.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!