Afbeelding

De Keizerskroon: groot door klein te blijven

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Eens in de twee jaar is in Rooi de verkiezing Ondernemer van het jaar. Bij die gelegenheid krijgen de genomineerden de gelegenheid om zichzelf te presenteren voor de Rooienaren. Deze keer in de schijnwerpers: bloembinderij De Keizerskroon.

Een heerlijke, bijna bedwelmende bloemengeur komt je tegemoet als je binnenloopt. Niet weeïg, eerder kruidig. Silvie ("zeg maar Sil, dat doet iedereen") die de bloembinderij runt, stelt zich voor en poseert even later met haar favoriete boeket. Geen schuchter bloemenmeisje, maar een zelfbewuste jonge vrouw die merkbaar goed in haar vel zit.

Hoe ze de nominatie heeft ervaren? "Het was heel druk in de winkel, net tegen de kerst. Staan er ineens twee mannen in de zaak die allemaal vragen beginnen te stellen. Ik wist nog van niks! Het is natuurlijk wel een eer, ook als je geen winnaar wordt. Geen flauw idee wie ons heeft genomineerd."

Creatief en goed luisteren
Is er iets waarmee de Keizerskroon zich onderscheidt? "Creativiteit. En goed luisteren. Ons motto is niet voor niks 'In De Keizerskroon is de klant nog koning'. We hebben vakbekwaam personeel en zijn als team he-le-maal op elkaar ingespeeld. We kennen elkaar al heel lang en zijn oud-collega's geweest. En zonder hun ben ik nergens."

De Keizerskroon zit vanaf de eeuwwisseling op locatie in het winkelcentrum Kienehoef. "In oktober 2003 heb ik de zaak overgenomen. Ik stond toen als 21-jarige in de krant als jongste ondernemer van Sint-Oedenrode". Filialen? "Nee, wij willen één ding goed doen. Groot zijn door klein te blijven. Vooruit, ietsje groter. Toen de pinautomaat hierbuiten werd weggehaald was het nu of nooit en toen hebben we verbouwd."

Veranderingen
Verandert er veel in de branche, en hoe ga je daarmee om? "Veranderingen? Nou en of! Kwekers verrassen ons steeds weer met iets nieuws en ik doe veel indrukken op bij de groothandel. Als ik daar weer dingen zie die ik nog nooit gezien heb, kan ik daar heel blij van worden. We hebben een kleine winkel, maar een grote omzetsnelheid waardoor wij niet alleen altijd verse bloemen hebben, maar ook regelmatig nieuwe leuke dingen voor het interieur die wij ook verkopen. We zijn trouwens gespecialiseerd in bruidswerk en rouw-arrangementen".

Kun je het werk combineren met je privésituatie? "Ik woon vlakbij de zaak dus ga te voet, en anders kan ik gratis parkeren voor de deur, toen ik moeder werd kon ik minder gaan werken, mijn kindjes van drie en vijf kunnen vlakbij naar school, ik heb hier alles bij de hand."

Leuk
Het antwoord op de vraag wat Sil het leukst vindt aan haar werk, rolt er nog makkelijker uit dan de rest. "Mensen blij maken met mooie dingen. En de wereld een beetje mooier maken." En over pakweg tien jaar, zou het dan ook nog zo leuk zijn? "Volgens mij wel, ik ben best standvastig, en het team ook. Wij hebben het mooiste beroep wat er bestaat, het is keihard werken maar daar worden we ook voor beloond."