Afbeelding

Prijsvraag Natuurlijk Ondernemen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het Groen Ontwikkelfonds Brabant daagt ondernemers en burgerinitiatieven uit om met nieuwe, verfrissende ideeën te komen voor vijf clusters van percelen in het buitengebied van Noord-Brabant. De clusters liggen in de gemeenten Breda, Hilvarenbeek, Meierijstad en Son en Breugel.

Voorwaarde is wel dat op de beschikbare grond natuurontwikkeling en ondernemerschap op een creatieve wijze worden gecombineerd. Deelname is vooral interessant voor ondernemers en burgerinitiatieven die goede plannen hebben, maar niet beschikken over de grond om hun ideeën ook daadwerkelijk te realiseren. Twee percelen liggen in Schijndel, locatie Boschweg (3,2 ha) en Hardekamp (16 ha). Via de prijsvraag Natuurlijk Ondernemen krijgen boeren, burgers en buitenlui de kans om op deze percelen zelf nieuwe natuur tot stand te brengen. Ruim 42 ha grond ligt er voor klaar, waarvan dus ruim 19 ha in Schijndel. De percelen zijn eigendom van de provincie. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant stelt ze beschikbaar voor aankoop of pacht. Tot 12 mei a.s. kan worden ingeschreven voor de prijsvraag. In juni wordt bekend aan wie de grond wordt gegund. Voor meer informatie over de achtergrond en procedure, zie https://www.groenontwikkelfondsbrabant.nl/prijsvraag-natuurlijk-ondernemen

Via de prijsvraag worden geïnteresseerden uitgedaagd hun droom te realiseren. Dat kunnen ondernemers zijn, maar ook burgergroepen. De inhoud van een plan telt bij de beoordeling zwaarder dan de prijs die voor de grond geboden wordt. Een groepje burgers dat altijd tegen een perceel maïs heeft aangekeken kan bijvoorbeeld zeggen: we zetten een crowdfunding-actie op, kopen het aan en maken er natuur van. Maar het kan ook gaan om een boer die verbreding zoekt met bijvoorbeeld recreatie of natuurbeheer. Of iemand die iets wil doen aan het energievraagstuk en brood ziet in de aanplant van biomassa. Of een combinatie van opvang van water ter voorkoming van wateroverlast bij hevige regenval met het realiseren van 'natte natuur'.