Harm (l) en Hans in hun gezellige kantoor.
Harm (l) en Hans in hun gezellige kantoor.

'Oliemannetjes' koppelen persoonlijkheden aan een bedrijf

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - "Doe maar of je thuis bent", ontvangt Hans Leenen mij vriendelijk. Ik kijk om me heen en merk dat die opdracht niet moeilijk is. Een dartbord, een tafelvoetbalspel en een huiselijke sfeer dringen mijn netvlies binnen. Het kantoor van Hans en compagnon Harm van Wichen is vriendelijk ingericht. Hans en Harm vormen samen JOB personeelsmakelaar. Wat is dat nu eigenlijk? Een personeelsmakelaar?

Door: Jeroen van de Sande

Eerst even een leuk feitje. Het kantoor van JOB – op de eerste verdieping van de middelste kantoortoren aan de randweg - bevindt zich op precies 31 kilometer van de woning van beide heren. Harm komt uit Mill, Hans uit Asten. "We zitten hier sinds juli en de bereikbaarheid in de 'ruit' Tilburg, Eindhoven, Uden, Den-Bosch is geweldig. Erg blij zijn we met deze plek, maar omdat veel mensen nog niet weten dat we hier zitten, willen we daar meer bekendheid aan geven", legt Harm uit. JOB bestaat alweer zeven jaar, maar de heren zijn verhuisd omdat ze ambitieuze groeiplannen hebben.

Even terug… een personeelsmakelaar… jullie runnen een uitzendbureau? "Nee, juist niet!" is Hans duidelijk. "Wij zijn een bemiddelaar. Wij koppelen persoonlijkheden aan een bedrijf." Aan de foto's aan de wand is duidelijk dat de heren technisch personeel aan een droombaan helpen. 'Dat zal niet meevallen. In het nieuws lees ik over grote tekorten aan technisch personeel', merk ik op. "Klopt", gaat Hans door, "maar toch besteden we hier allebei minimaal vijftig uur per week aan. We hebben een enorm netwerk en iedere week helpen we techneuten (vooral monteurs, daarin zijn ze gespecialiseerd) aan een nieuwe baan. Dat kan om verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld omdat een persoon dichterbij huis wil werken of omdat er geen doorgroeimogelijkheden zijn. Zodra ze bij ons de opdracht neerleggen, gaan wij aan de slag. Wij zijn dus zeker geen headhunters." Hans kijkt een beetje ongemakkelijk bij dat woord. Des te meer valt zijn passie op als hij over de eigen werkwijze praat.
Ook Harm weet van wanten. De mannen hebben een duidelijke gezamenlijk visie die in de praktijk goed blijkt te werken. Op de site van JOB viel me een regel op: 'Stel je voor…een arbeidsbemiddelaar die van te voren kennis maakt met je nieuwe collega's'. 'Hoe moet ik dat zien?', richt ik me tot Harm. Hij pakt de handschoen op. "We gaan naar een bedrijf toe en leren de toekomstige collega's en leidinggevenden van onze kandidaat kennen. Zo kunnen we de kandidaat adviseren alsof we er zelf gewerkt hebben. We weten precies te vertellen in welke bedrijfscultuur ze terecht gaan komen en waar ze aan toe zijn. Maar liefst 92% van onze bemiddelingsacties van afgelopen jaar hebben tot overname in vaste dienst geleid door een opdrachtgever. Daar zijn we erg trots op." De cijfers zijn vers van de pers. De ogen beginnen te twinkelen, zodra ze het nog een keer herhalen. De werkwijze werpt zijn vruchten af…

Een groot pluspunt is dat Hans en Harm beiden een technische achtergrond hebben. Dat vergemakkelijkt de kennismaking en de kennis komt van pas bij het bemiddelen. Het is één van de manieren waarin JOB personeelsmakelaar zich onderscheidt. Hans legt een volgend USP voor. "Voor de werkzoekenden maken we vacaturefilmpjes, waarin we de vacature zichtbaar maken. Die zijn op onze site terug te vinden. Eén blik zegt meer dan duizend woorden. Heeft iemand interesse en wij denken dat er een 'match' kan zijn, dan wordt er een proefdag ingepland. Dan kunnen zowel de werkgever als het potentiele personeelslid kennismaken en kijken of het wat kan worden."

Ik ben onder de indruk. Wat ik niet vergeet is de term 'oliemannetje'. "Zo noemen ze ons wel eens", gniffelt Hans. "Nadat we iemand geplaatst hebben, stopt het contact niet. We blijven contact houden om te kijken of alles gesmeerd verloopt."