Afbeelding

Tentoonstelling Tosca van der Griend geopend

Cultuur

Sint-Oedenrode - Wie Mariëndael binnenloopt, wordt de komende tijd nagestaard door koeienogen. Sinds zondagmiddag zijn de muren van het sociaal cultureel centrum namelijk opgeleukt met schilderijen van Tosca van der Griend. Geen enkel misverstand mogelijk over het favoriete onderwerp van de Veghelse laatbloeier: koeienkoppen. Maar dan wel in een variatie die niet gauw zal vervelen.

Vooral de gebruikte kleuren trokken meteen de aandacht van het publiek bij binnenkomst, met name van de weinigen die Tosca's werk nog niet kenden. De opening zelf werd een eveneens gevarieerde mix van live muziek door pianist Tobias, introductieteksten door Frits Bakker van het Roois Kultuur Kontakt en vriendin en kunstliefhebber Anne-Marie Cornelissen. Tosca, die op haar veertigste begon met schilderen, schrijft haar voorkeur voor koeien als onderwerp toe aan hun saamhorigheid, kracht en gemoedelijkheid.

Vooral het professionele introductiefilmpje van haar werk en alles daaromheen gaf meerwaarde aan het geheel. Muziek, tekst, beelden van haar werk en de totstandkoming ervan, bijna ontroerend blije, dartelende koeien die zo te zien na de wintermaanden eindelijk weer de wei in mochten, het was niet alleen voor de viervoeters een plezier om mee te maken.

De expositie duurt tot en met 26 februari.