Afbeelding

Duidelijkheid indicatiestelling mantelzorgwoning ver te zoeken

Algemeen

De politieke fracties in Rooi stellen regelmatig vragen aan het college wie nu eigenlijk de indicatie zou moeten bepalen voor een Mantelzorgwoning, ook wel Kangoeroewoning genoemd. In het verleden was hiervoor geen medische indicatie nodig, hier werd althans niet naar gevraagd. Sinds de gemeente Sint-Oedenrode de medische toets ingevoerd heeft om te bepalen of er sprake is van een mantelzorgwoning, is duidelijkheid rond de indicatiestelling echter ver te zoeken.

Standpunt gemeente
"Wij volgen net als de andere fusiegemeenten Schijndel en Veghel de lijn van het door het rijk vastgestelde Besluit Omgevingsrecht (Bor) dat op 1 november 2014 in werking is getreden. Op grond van dit besluit zijn er meer vergunningvrije mogelijkheden voor de realisatie van tijdelijke mantelzorgbewoning. Volgens het Bor moet in alle gevallen een (huis)arts of wijkverpleegkundige een medische verklaring afgeven waaruit blijkt dat er sprake is van een mantelzorgbehoefte. In dat geval kan vergunningvrij 'gebruik' worden gemaakt van een tijdelijke mantelzorgwoning. Dat is huisvesting in of bij een woning van één huishouden van maximaal twee personen, van wie tenminste één persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoner. Dit betekent dat hier maximaal twee personen (mantelzorgbehoevende en partner) vergunningvrij mogen wonen. Deze eis is opgenomen om te voorkomen dat een compleet gezin met kinderen zich vergunningvrij in de mantelzorgwoning kan vestigen. Indien er sprake is van bewoning door meer personen (bv. gezin met kinderen) is er alsnog een omgevingsvergunning voor het gebruik nodig."

Reactie huisartsen
Van een Rooise huisarts kregen we de volgende uitleg. "In Nederland is het zo dat verklaringen voor allerhande voorzieningen niet door de eigen huisarts worden afgegeven, om de behandelrelatie met de patiënt zuiver te houden. Voor allerhande voorzieningen (traplift, scootmobiel, parkeerplaats invaliden) is daarom de weg dat de gemeente een keurend arts betaalt, meestal van een arbodienst, die de beoordeling doet en de verklaring schrijft. Maar dat kost geld en tijd en energie....De gemeente gaat steeds weer buiten haar boekje door mensen naar hun eigen huisarts te sturen voor zo'n verklaring. Wij hebben daar al diverse malen contact over opgenomen, en bovenstaande uitgelegd, maar dat is kennelijk tegen dovemansoren gezegd."

Reactie politiek
Verschillende fracties hebben over de onduidelijkheid bij het college aan de bel getrokken. Volgens CDA wordt dit in alle drie de fusiegemeentes verschillend gedaan. In Schijndel zouden ze dit hebben opgelost door het Sociaal Team de indicatie te laten doen, in Veghel zou de ambtenaar dat bepalen, en alleen in Rooi heeft men daarvoor een medische verklaring nodig. CDA heeft voorgesteld om de methode van Schijndel aan te houden.

Lijst blanco, die tot 2 januari nog geen deel uitmaakt van de gemeenteraad van Meierijstad, wil nog een stap verder gaan. Daarom stuurden ze een brief naar de tweede kamerfracties met hun verzoek, de medische toets geheel af te schaffen, in ieder geval in de relatie kinderen, ouders of grootouders, zodat ook gezonde senioren van de mogelijkheid gebruik kunnen maken. Thijs van Zutphen: "Het eisen van een medische verklaring druist volgens ons in tegen de intentie van de regeling mantelzorg. Zeker als men preventief wil werken met het doel langer gezond in de eigen omgeving te leven. Wij beraden ons voortdurend over verdere creatieve maatregelen om de mantelzorgers en zorgbehoevenden in het algemeen verder te ondersteunen. We denken dan aan extra bijdragen uit de WMO gelden en kortingen op leges en heffingen. Wij willen de inwoners zoveel mogelijk vrijheden geven, maar we hameren er wel op wel dat er streng gehandhaafd dient te worden bij oneigenlijk gebruik van wooneenheden en gelden. Uiteraard kan ook geen toestemming gegeven worden in gebieden waar omwonenden in hun bedrijfsvoering geschaad worden, met name in agrarische gebieden".