Afbeelding

Rondleidingen Museum Henkenshage opgeschort

Algemeen

Sint-Oedenrode - Museum Henkenshage kampt met dermate lage bezoekersaantallen, dat er vanaf 1 januari voorlopig geen rondleidingen meer worden verzorgd.

Ook is het nog maar de vraag of het kasteel volgend jaar de deuren opent op Kastelendag. Het gemeentebestuur is door de rondleiders op de hoogte gesteld. De maatregel geldt ook voor de rondleidingen van boekingen via La Casserole. Het besluit is genomen omdat het museum Henkenshage te weinig bezoekers genereert. Zo werden er dit jaar in totaal 272 bezoekers rondgeleid, waarvan er 212 op Kastelendag werden geteld.

Rondleiders Jan van de Eshof en Tonnie Donkers willen zich oriënteren op een nieuwe start, aan de hand van een aangepaste exploitatieovereenkomst tussen de gemeente en exploitant Vroomen. Ze worden hierin ondersteund door Mari Thijssen, die wegens het terugtrekken van coördinator Aad Veenendaal was ingeschakeld om continuering van de rondleidingen te bezien. Thijssen: "Overal hebben de lokale musea het moeilijk. Iedereen is er wel een keer geweest, zegt 'mooi' maar dan heeft hij het wel gezien. De collectie is meestal klein, en blijft jaren hetzelfde."   

De vele vrijwilligersuren die met de organisatie zijn gemoeid, wegen niet op tegen het geringe aantal bezoekers. De rondleiders stellen dat alle middelen om de bezoekersaantallen op te krikken niet werken, en andere wegen bewandeld moeten worden. Niettemin wordt er nog nagedacht over een beter aanbod in de collectie. Verder denken ze aan overleg met de conservator van een bevriend museum en met andere museumstichtingen in Meierijstad. "We willen bestuderen welke opties we kunnen inzetten om de fraaie eigendommen, schilderijen en kunstschatten van de Stichting Museum Henkenshage, onder de aandacht te brengen van potentiele bezoekers."