Afbeelding

Smid maakt lamp voor Ritakapel

Human Interest

Boskant - Karel Kusters kreeg de vaardigheden van een echte smid met de paplepel ingegoten. Zijn vader had vroeger namelijk een smederij in Nijnsel. Karel is het altijd leuk blijven vinden en het is dan ook geen wonder dat hij in Boskant werd gevraagd een lamp te maken voor in de nieuwe Ritakapel.

Nadat hij een jaar of tien in de smederij van zijn vader had gewerkt, heeft Karel ook nog heel wat jaren elders gewerkt, maar het smeden heeft hij er altijd bij gedaan als hobby. Door het te blijven doen is hij het nooit verleerd en doet hij het nu nog steeds. ''Ik heb voor verschillende kerken in Rooi, Nijnsel en Boskant al heel wat dingen gemaakt'', vertelt Karel. ''Nu ben ik weer bezig met kandelaren voor de kerk in Nijnsel. Ik blijf lekker bezig met mijn hobby '', lacht hij.

Voor de Ritakapel in Boskant werd Kusters gevraagd een lamp te maken voor aan het plafond. Als een echte smid ging Karel aan de slag met een krijtje om een ontwerp te maken. ''Ik heb er een zeshoek van gemaakt, omdat de kapel ook een zeshoekige vorm heeft. De lamp is versierd met rozen, wat te maken heeft met de Heilige Rita.''

Op de vraag hoe lang Karel erover heeft gedaan om van een schets tot de uiteindelijke lamp te komen antwoordt hij dat hij er maanden mee bezig is geweest. ''Ik heb ze gezegd dat ze me niet moesten vragen om een bepaalde datum af te spreken, maar dat ik het op mijn eigen tempo wilde maken'', glimlacht de smid. De lamp is sinds 6 december jongstleden te zien in de Ritakapel.

Afbeelding