Afbeelding

Presentatie KBO Rondreis 'Parels van Portugal'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Over deze reis wordt op 16 december om 10.00 uur een presentatie gehouden in Odendael waarbij u de reisleidster en het reisbureau ontmoet en u kunt inschrijven middels een inschrijfformulier. Daarvoor hebt u gegevens nodig uit uw paspoort/identiteitsbewijs en uw bankrekeningnummer. Bij eerdere inschrijvingen moesten leden daarvoor naar huis om die gegevens op te halen waardoor ze te laat waren voor inschrijving.

Reisroute:
Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Porto.
Dag 2: Porto – Braga – Guimarães – Porto (ca. 135 km).
Dag 3: Stadsbezoek Porto.
Dag 4: Porto – Coimbra – Figuera da Foz (ca. 180 km).
Dag 5: Figuera da Foz – Tomar – Fátima – Nazaré (ca. 200 km).
Dag 6: Nazaré – Batalha – Alcobaça – Nazaré (ca. 120 km).
Dag 7: Nazaré – Obidos – Sintra - Lissabon (ca. 165 km).
Dag 8: Stadsbezoek Lissabon.
Dag 9: Stadsbezoek Lissabon en vliegreis Lissabon-Eindhoven.

1e dag - Amsterdam-Porto (19 april)
Vliegreis van Amsterdam naar Porto. Porto (in de volksmond Oporto genoemd) heeft zijn bestaan en welvarendheid te danken aan de kruising van de rivier de Douro met de vroegere handelsroute van de Romeinen en geniet vooral bekendheid door de heerlijke portwijn. De eerste drie nachten brengen we door in hotel Star Inn Porto.

2e dag - Braga en Guimarães (20 april)
Braga is de kerkelijke hoofdstad van Portugal. Het hoogtepunt vinden we in het oosten van de stad. Hier ligt bovenop een boshelling het heiligdom van Bom Jesus do Monte. Vervolgens bezoeken we Guimarães (culturele hoofdstad van Europa 2012), met het kasteel waar in 1109 de eerste koning van Portugal, Alfonso Henriques, ter wereld kwam. Reisafstand ca. 135 km.

3e dag – Porto (21 april)
Stadstour en rondwandeling door Porto, onder begeleiding van een Nederlands sprekende gids. U maakt een boottocht over de Douro en in de middag brengt u een bezoek aan een portkelder. Gevels met tegeltjes, wapperende was, smalle steegjes… dát is Porto!

4e dag - Porto-Coimbra-Figuera da Foz (22 april)
Op weg naar Coimbra bewonderen we het haven- en vissersplaatsje Aveiro. Aveiro, dat zo op het eerste gezicht wel wat weg heeft van Delft, is gelegen aan de Ria, een lagune bestaande uit zoutpannen en een mooi natuurreservaat. U vindt er enkele kanalen waarin de fraaie patriciërshuizen en de witte vissershuisjes zich weerspiegelen. Wellicht zien we hier ook enkele sierlijke, kleurrijk beschilderde zeewierboten (moliceiros). Coimbra, de geboortestad van zes koningen en zetel van de oudste universiteit van Portugal, is een bruisende stad met een oud centrum, schilderachtig gelegen boven de Rio Mondego. De fraaie bovenstad bestaat uit nauwe straatjes en vele trappen en op uw weg naar boven passeert u tal van historische gebouwen. We bekijken onder meer de poort Arco de Almedina die toegang biedt tot de bovenstad, de'Tuin der Tranen', het universiteitsgebouw (gevestigd in het voormalige koninklijk paleis) en de, in de Rio Mondego gelegen, kerk. De nacht brengen we door in hotel Eurostars Oasis Plaza. Reisafstand Porto-Coimbra-Figuera da Foz ca. 180 km.

5e dag – Figuera da Foz-Tomar-Fátima-Nazaré (23 april) 
We rijden naar het gezellige Tomar. Deze plaats, met mooie pleinen en smalle straatjes, wordt gedomineerd door het 12e eeuwse kasteel met het Convento de Cristo. Het 'klooster van Christus' is prachtig bewaard gebleven en is een bolwerk van rijk versierde balustrades, ruime binnenpleinen, elegante torens en een vergulde bidkapel. Ook vinden we in Tomar één van de oudste Portugese synagogen met vier grote zuilen en een gewelfd plafond. We rijden door naar de bedevaartplaats Fátima voor een kort bezoek. Vervolgens rijden we door naar Nazaré, waar we de komende 2 nachten verblijven in hotel Mare. Reisafstand Figuera da Foz-Tomar-Nazaré ca. 200 km.

6e dag - Batalha, Alcobaça (24 april)
Een mooie dag voor de boeg. We bezoeken de gotische abdij Santa Maria da Vitória in Batalha, het keramiekstadje Alcobaça (met tevens de grootste kerk van Portugal, de Mosteiro de Santa Maria). De rest van de middag bent u vrij om in onze mooie verblijfplaats te genieten. Reisafstand ca. 120 km.

7e dag – Nazaré - Obidos – Sintra - Lissabon (25 april)
Onze eerste stop vandaag op weg naar Lissabhon is Obidos.. Obidos is een middeleeuws stadje en een van de meest pittoreske en best bewaarde vestingsstadjes van Portugal. Daarna bezoeken we het verrassende Sintra met het indrukwekkende Palácio Nacional. Het plaatsje bij Lissabon staat vol met met fantastische kastelen en paleizen. Sintra staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst. De fraaie ligging, de koelte van de heuvels en waterbronnen maakten Sintra tot hét zomerverblijf van de Portugese koningen. De opvallende paleizen zijn stille getuigen van de rijkdom van weleer. We overnachten de komende 2 nachten in het Lutecia Smart Design hotel in Lissabon. Reisafstand ca. 165 km.

8e dag – Lissabon (26 april)
Een stadsrondrit en stadswandeling door Lissabon o.l.v. een lokale gids laat ons kennismaken met deze fascinerende Portugese hoofdstad. Lissabon bestaat uit 5 stadswijken. Het oergezellige centrum wordt gevormd door de 17e-eeuwse wijk rond de Rossio. Ten oosten van het monumentale plein Praça do Comércio liggen de middeleeuwse wijken Alfama en Mouraria. Deze worden gedomineerd door het imposante S. Jorge-kasteel, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over Lissabon en de Taag. Het straatbeeld van deze wijken wordt gekenmerkt door kleine trammetjes en intieme restaurantjes. De middag heeft u ter vrije besteding in Lissabon voor een eventueel museumbezoek of om heerlijk rond te struinen in de gezellige straatjes.

9e dag - Lissabon-Eindhoven (27 april) 
Nadat we uitgecheckt zijn, bekijken we een ander deel van Lissabon. Naar het westen liggen de wijken Bairro Alto en Madragoa, met hun unieke straatjes. En in het uiterste westen vindt u het monumentale gebied van Belém met de Torre de Belém, het Jerónimos-klooster en het cultureel centrum van Belém. Na de lunch in Belem (niet inbegrepen) rijden we naar de luchthaven van Lissabon voor de terugvlucht naar Eindhoven.

In afwijking van voorgaande reizen wordt overnacht in middenklasse hotels met betere verzorging. De verzorging is op basis van halfpension. 
Basisconditie: Voor rondreizen geldt dat een goede mobiliteit en basisconditie noodzaak is zodat u voor uzelf en andere geen belemmering bent. De transfer van Rooi naar Amsterdam en van Eindhoven naar Rooi is inclusief. Onze reizen zijn compleet, dus inclusief reisleiding, gidsen, alle entrees, op maat gemaakt en dus niet vergelijkbaar met standaard reizen. Verdere details, zoals de prijs worden hier besproken en u kunt vragen stellen. Maximaal 40 leden kunnen mee en bij eerdere inschrijvingen zat de reis meteen vol. Wij geven u geen voorkennis op de presentatie van 16 december en u kunt niet vooraf reserveren. Al vast een prettig vooruit zicht gewenst:

De commissie reizen van de KBO:  Ton van den Hurk ( 474516, Antonie Lubbers-Melis  ( 479383