Afbeelding

Expositie over het roemrijke Rooise verleden

Algemeen

In de nadagen van de zelfstandige gemeente Sint-Oedenrode staat de heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' stil bij het roemrijke Rooise verleden. Dat gebeurt met een expositie over de burcht van de Heren van Rode. Die expositie werd afgelopen vrijdag geopend en is nog tot en met 17 december te zien in het gemeentehuis.

Het was niet speciaal gepland, maar het is wel bijzonder dat het zo uitkomt. Op het moment dat de zelfstandige gemeente Sint-Oedenrode ophoudt te bestaan, is er een expositie, een symposium en een boek over datzelfde Sint-Oedenrode.

"De expositie is samengesteld door de leden van de werkgroep archeologie van de heemkundige kring 'De Oude Vrijheid'. Die mensen hebben echt veel tijd en energie in het samenstellen van de expositie gestoken", vertelt Tilly van den Tillaar van de heemkundige kring. "Op de expositie worden dan ook veel archeologische vondsten getoond. Het meest bijzondere stuk is toch wel de gouden hanger met het medaillon dat in 2006 werd gevonden bij de bouw van de woningen rondom de Borchgrave en Burchtstraat. De hanger en het medaillon waren kort na de vondst even in Sint-Oedenrode te zien. Daarna kreeg het kleinood een plaats in het Noord-Brabantsmuseum in 's-Hertogenbosch. Het kostte de gemeente en de heemkundige kring nogal wat moeite om de hanger weer naar Sint-Oedenrode terug te halen, maar het is uiteindelijk gelukt", zo vervolgt Tilly.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant