Afbeelding

Waterschapslasten dalen licht voor veel huishoudens

Algemeen

De begroting van Waterschap De Dommel voor 2017 stijgt met anderhalf miljoen euro ten opzichte van 2016. Toch dalen bij Waterschap De Dommel de waterschapslasten voor veel meerpersoonshuishoudens. Dit is een gevolg van de daling van de tarieven voor waterzuivering.

Uitgaven stijgen 1,4%
De uitgaven van het waterschap zijn bestemd voor het zuiveren van rioolwater en voor veilig en voldoende water. Tegenover de uitgaven staan inkomsten uit waterschapsbelasting en incidentele inkomsten zoals subsidies. Een deel van de kosten wordt ook gedekt vanuit reserves, die geleidelijk worden afgebouwd. De totale netto uitgaven van 102,5 miljoen euro zijn met 1,5 miljoen euro gestegen ten opzichte van 2016. De uitgaven voor waterzuivering zijn 56,5 miljoen euro. Aan veilig en voldoende water wordt 46,0 miljoen euro uitgegeven. Hiervan onderhouden we sloten en beken en we richten het watersysteem in ten behoeve van de afvoer en het vasthouden van water voor onder meer de landbouw en we dragen bij aan natuurontwikkeling. Binnen dit bedrag is ruim 10 miljoen euro opgenomen als bijdrage aan het landelijk Hoogwater Beschermingsprogramma voor het voorkomen van overstromingen vanuit de zee en de grote rivieren.

Wateroverlast 2016
In juni 2016 hebben we in ons gebied te maken gehad wateroverlast. Dit heeft geleid tot extra inzet van personeel en herstelwerkzaamheden. Binnen de begroting van 2016 is dit opgevangen. Door een deel van het verwachte overschot op de begroting van 2016 te bestemmen voor nog te nemen maatregelen in 2017 hebben deze geen onmiddellijke gevolgen voor de begroting van 2017. Binnenkort worden ruim 300 schadeclaims ter afhandeling overgedragen aan de verzekering van het waterschap. In het voorjaar zal het bestuur van het waterschap besluiten over een plan van aanpak voor maatregelen die ons watersysteem beter bestand moeten maken voor toekomstige klimaatveranderingen. De financiële gevolgen daarvan zullen dan duidelijker worden.

Daling zuiveringsheffing
De opbrengsten die ingezet worden voor het werk van het waterschap komen uit verschillende waterschapsheffingen:
- Uit de zuiveringsheffing worden kosten voor het zuiveren van huishoudelijk en industrieel afvalwater betaald. De tarieven voor de zuiveringsheffing dalen voor 2017. Dit komt onder andere door de stijging van het aantal woningen en toename van kleine bedrijven.
- De watersysteemheffing is bestemd voor investeringen in, en beheer en onderhoud van ons oppervlaktewatersysteem van beken, sloten en het ondiepe grondwater: voor veilig en voldoende water. De watersysteemheffing bestaat uit heffingen voor inwoners (ingezetenen), grondeigenaren (ongebouwd) en eigenaren van gebouwen (gebouwd). De kosten voor veilig en voldoende water (watersysteemheffing) stijgen, met name als gevolg van de uitvoering en oplevering van nieuwe projecten die nodig zijn om ons watersysteem veilig en klimaatbestendig te houden.

Rekenvoorbeelden
Wat de ontwikkeling van de tarieven betekent, hangt af van ieders persoonlijke situatie. Enkele voorbeelden:

  • Een meerpersoonshuishouden met een eigen huis van € 200.000 gaat €225,96 betalen. Dat is bijna € 0,60 minder dan in 2016.
  • Een meerpersoonshuishouden met een huurwoning gaat  € 1,22 minder betalen dan in 2016, namelijk  € 184,64.
  • Een agrarisch bedrijf met 25 hectare grond en opstallen ter waarde van € 240.000 betaalt € 1286,27. Dit is een stijging van € 27,47.