Dit ging om een huwelijk in het onecht, maar in het echt komt er meer bij kijken.
Dit ging om een huwelijk in het onecht, maar in het echt komt er meer bij kijken.

Huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract en testament

Algemeen

Sint-Oedenrode - U bent een aantal jaren geleden getrouwd of gaan samenwonen. Daarvoor heeft u bij de notaris huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract op laten stellen. Daarnaast heeft u waarschijnlijk ook een testament laten maken. U heeft de akte(s) in de kast gelegd bij de belangrijke papieren en denkt het goed geregeld te hebben, geen omkijken meer naar.

Weet u nog wat u toen samen heeft afgesproken? En wat de huidige consequenties ervan zijn, met de gewijzigde fiscale wetgeving?  Het is belangrijk om dit tussentijds te (laten) checken, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan bij bijvoorbeeld echtscheiding of overlijden.

Voor het wijzigen of opheffen van huwelijkse voorwaarden is overigens geen toestemming meer vereist van de rechtbank. Hiervoor kunt u bij de notaris van uw keuze terecht.

Uw testament heeft een houdbaarheidsdatum. Zeker als dit is opgemaakt vóór het jaar 2010. Wellicht wordt hetgeen u bedoeld heeft met uw laatste wil door de veranderde wetgeving heel anders uitgelegd. Ook als u géén testament heeft gemaakt kan dit nu anders uitpakken dan voorheen.  

Dit zijn voorbeelden die wij in de praktijk regelmatig tegenkomen. Het is belangrijk om hier samen met een deskundige naar te kijken.

Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants
www.bekkersaccountants.nl