Jan Goijaarts van het CDA spreekt hier zijn collega's toe. Binnenkort zal dat in het nieuwe gemeentehuis van Meierijstad zijn.
Jan Goijaarts van het CDA spreekt hier zijn collega's toe. Binnenkort zal dat in het nieuwe gemeentehuis van Meierijstad zijn.

Eindsprint voor gemeentehuis Meierijstad

Politiek

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Wie door het gemeentehuis van Meierijstad loopt en leest dat de opleverdatum precies over een maand is, zal amper zijn ogen geloven. Toch is dat wel degelijk het geval, aldus Miriam van den Boogaart. Als voorzitter van de werkgroep Huisvesting gaf zij de pers maandagmiddag een presentatie van de stand van zaken. "Er moet veel tegelijk, maar vergeet niet dat we in juni pas zijn begonnen. We werken nu onder hoogspanning. Als er iets tegenzit, moeten we improviseren. Toen de brandkleppen defect waren hebben we bijvoorbeeld meteen uit de BZB brandwachten ingesteld."

Wie het interieur van het Stadhuis kent, zal vooral opvallen dat het na de verbouwing veel lichter is geworden, door het verwijderen van tussenwanden en plaatsen van glazen afscheidingen. Ook wordt het veel groener; door plantenbakken maar ook door bijvoorbeeld een compleet begroeide wand om een stroomgenerator aan het oog te onttrekken. De huidige balies worden vervangen door overlegplekken, wat ook een veel ruimtelijker beeld oproept. De huidige patio krijgt een overkapping. Voor het personeel betekent dat verhuizen, in twee fases, en in veel gevallen nog een keer, zoals het Klant Contact Centrum. De tweede verdieping is al opgeleverd, de eerste over twee weken. Van den Boogaard en de eveneens aanwezige verantwoordelijk portefeuillehouder Annemieke van de Ven tonen diep respect voor de ambtenaren die ondanks de puinhoop en onrust in het gebouw, zonder mopperen meeverhuizen en ondertussen gewoon hun werk blijven doen.

Bij een dergelijke grote operatie zijn er altijd tegenvallers en die bleven ook het gemeentehuis niet bespaard. De entree met tourniquet (grote draaideur) moet overigens nog worden geleverd en zal bij oplevering nog niet op zijn plaats zitten. De keuze voor de entree, die een bedrag van € 236.000 gaat kosten, heeft veel stof doen opwaaien maar is volgens Van den Boogaart alleszins verantwoord. Schuifdeuren met tochtsluis zouden een goedkoper alternatief geweest zijn, maar die hebben veel nadelen: ze belemmeren de doorstroming, mensen moeten steeds wachten, als ze geluk hebben meteen binnen, maar ook buiten onder alle weersomstandigheden. In de projectbegroting zit een post van €190.000 onvoorzien. "Maar als we die aanspreken voor de entree, moeten we misschien straks weer voor onvoorziene kosten aanvullend krediet vragen. Maar het kan net zo goed gebeuren dat we straks overhouden, dan gaat dat geld weer terug" aldus Van den Boogaart.

Dat de geméénte Veghel altijd een Stádhuis heeft gehad, een gebouw dat in Meierijstád de naam Gemééntehuis gaat krijgen, was niemand nog opgevallen. Hier zat echter geen bepaalde gedachte achter, aldus Van den Boogaard en Van de Ven.