Afbeelding

Waarin een klein land groot kan zijn; aflevering II

Human Interest

Sint-Oedenrode- In de eerste aflevering gaven stichtingsvoorzitter Frans van den Nieuwenhuijzen en zijn maten Ron Bezoen en Hans Nieuwkamp de lezers een kijkje achter de schermen bij de voorbereiding van hun hulpgoederentransport naar Oost-Oekraïne. Een land en bevolking die in veel opzichten ons voorstellingsvermogen te boven gaan. Maar ook omgekeerd!

De reis
Vrijdagmiddag 7 oktober vertrok het drietal vanaf de Markt. "Een lange, pittige reis" beschrijft Bezoen. "Dit keer hadden we dankzij de oplegger nog een beetje ruimte over, maar meestal kan er geen mus meer bij. In Duitsland hoefden we als Humanitair Transport geen tol te betalen. Dat scheelt ons weer twee maal 350 euro" vult organisator Nieuwkamp aan. Van den Nieuwenhuijzen: "Europa uit, is moeilijker dan Oekraïne binnen. Voor de Oekraïense grens stond 12 km file vrachtverkeer, maar als Humanitair Vervoer konden we daar zo langs rijden en waren meteen aan de beurt. Maar in Oekraïne is de reis pas echt zwaar. De vrouw van Nicolai kwam ons helemaal tegemoet gereden om ons de weg te wijzen, 300 kilometer over de levensgevaarlijke wegen daar. We konden niet sneller dan 65, 70. En 's nachts kun je in Oost-Oekraïne helemaal niet rijden, vanwege het wild en de wegen"

Spullen
Dat Oekraïners blij zijn met de Nederlandse spullen, blijkt zonneklaar uit de foto's. Apetrots poseren bijvoorbeeld de leerlingen van de koksschool in schorten met het opschrift van Zuidzorg, de schenker ervan. Ook spullen waar je in Nederland niet zo gauw aan zou denken komen daar goed van pas. Bijvoorbeeld brede rubber doppen voor onder wandelstokken. Voor wie slecht ter been is, geen overbodige luxe bij de Oekraïense wegen en trottoirs, of wat daarvoor moet doorgaan.
"Computers zijn en wel, maar deze zijn toch al 15 jaar oud en nodig aan vervanging toe om de opleidingen te moderniseren. Het gebruik is niet zoals bij ons: meer als tekstverwerker en spreadsheets maken. Internet is er voor gebruik van Facebook, maar niet voor kennisverbreding: Google maps om uit te leggen waar Nederland ligt moesten we zelf opzoeken (en dan ook nog in het Oekraïens).
De uitrusting in het ziekenhuis viel mee, apparatuur van een vreemd merk, maar wel een scanapparaat en mammograaf. Echter een hele lange rij wachtende mensen want de gezondheid is slecht. De bevolking krimpt door ziekte, slechte lucht, lozingen op de rivieren, (fijn)stof, lage gemiddelde leeftijd en waarschijnlijk toch nog wel invloeden van Tsjernobyl."

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Afbeelding
Afbeelding