Jan Goijaarts (l) en Eus Witlox vallen elkaar innig in de armen. Op naar een prettige samenwerking?
Jan Goijaarts (l) en Eus Witlox vallen elkaar innig in de armen. Op naar een prettige samenwerking?

Zeven dwergen en twee reuzen

Politiek

Sint-Oedenrode - De verkiezingsuitslag van Merierijstad is bij veel betrokkenen als een bom ingeslagen. Euforie bij de twee reuzen CDA (negen zetels) en Team Meierijstad (elf zetels). De overige partijen kwamen niet verder dan drie zetels en hadden hooguit de troost dat ze in goed gezelschap waren, en met velen.

Het opkomstpercentage was met 41 laag. Volgens het voortschrijdend gemiddelde stevende dat percentage van gemeenteraadsverkiezingen tot voor kort landelijk af op 50, maar als Meierijstad de opmaat vormt voor de 2e Kamerverkiezingen in maart 2017 kunnen ze zich in Den Haag wel eens achter de oren gaan krabben. Daar komt nog bij dat de verkiezingen voor Meierijstad uniek zijn als fusiegemeente, wat volgens de verwachtingen voor de twijfelaars een extra prikkel had kunnen zijn om toch maar eens een keer naar de stembus te gaan. Aan de hoeveelheid publiciteit die Meierijstad heeft gekregen kan het ook niet liggen, al klonk in Sint-Oedenrode veel kritiek door op de communicatie met de bevolking over de fusie. Toetsen van de uitslagen met die van de vorige gemeenteraadsverkiezingen is overigens appels met peren vergelijken, omdat het grotendeels om andere kiesgerechtigden gaat en sommige partijen niet in alle drie de fusiegemeentes waren vertegenwoordigd.

Na een vrije val op de uitslagentabellen kwamen Hart voor Schijndel, VVD en SP uit op drie zetels. Lijst blanco behaalde twee zetels, evenals PvdA. Met slechts één zetel waren D66 en Gemeentebelang Meierijstad hekkensluiter. Deze uitslag was voorlopig, vrijdag 25 november volgt de officiële uitslag.

Lees woensdag meer in DMRK

Thijs van Zutphen is verheugd met twee zetels.
Team Meierijstad in extase na de duidelijke overwinning.