Afbeelding

Het Rijke Roomsche en Rooische Leven in Assisi (2)

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een kleine 125 pelgrims uit het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel, onder wie een achttal kinderen, vertrokken op zaterdag 22 oktober in alle vroegte in drie touringcars via Oostenrijk naar Midden-Italië. Met op het programma de Eeuwige Stad, later Assisi en tot slot nog een vleugje La Verna. Twee weken geleden verhaalden we op deze plaats over de ervaringen als pelgrim in de Eeuwige Stad Rome waar je nooit raakt uitgekeken. In het tweede en laatste deel van dit tweeluik komen we in Assisi en La Verna terecht.

Assisi, een 'schokkende' ervaring
Een paar busuren van Rome ligt het hoger gelegen Assisi, het telt circa 25.000 inwoners. Sint Franciscus en de H. Clara ('Chiara'), je moet ze in één adem noemen, waren hier thuis. Minderbroeder Franciscus, zijn doopnaam was Giovanni, was met name actief onder de leprozen in de benedenstad. Zijn welgestelde ouders vonden hem in zijn jeugd nogal eens recalcitrant en als dat dreigde te ontsporen, dan werd hij een tijdje onder 'huisarrest' geplaatst. Tijdgenoot Clara was van oorsprong ook met rijkdom begiftigd, maar ze werd al snel bezield door de levenswijze van Franciscus en ruilde haar vermogen in tegen de rijkdom van de armoede. Later stichtte zij de Clarissen, de vrouwelijke tak van de Franciscanen. De frescorijke en met veel architectonische hoogstandjes gezegende Basiliek bestaat uit drie kerken boven elkaar; twee jaar na de dood van Franciscus in 1226 (hij werd slechts 45 jaar oud) werd begonnen met de bouw, later werd zijn lichaam hier bijgezet. We bezoeken ook het wat verscholen en van soberheid mooie klooster San Damiano waar Franciscus uiteindelijk zijn roeping gewaar werd (1205) en hij het bekende Zonnelied schreef. (Hij vond de zon een van de mooiste schepselen). In dit klooster stierf de heilige Clara in 1253 op 60-jarige leeftijd. Zij ligt nu opgebaard in haar eigen basiliek. Tot slot zien we nog de plaats waar Franciscus werd geboren.
Werkelijk een van de grootste heiligen die onze kerk kent, die zich onderdompelde in armoede en actief was onder de mensen aan de rafelranden van de maatschappij, ver verwijderd van de adellijken in de bovenstad. Nee, Franciscus zou in zijn tijd zijn stem niet makkelijk aan de VVD hebben gegeven.

Lees verder in DeMooiRooiKrant in de krant van komende week