Afbeelding

Vlinderpaspoort

Algemeen

Sint-Oedenrode - Gerrit Ketelaars heeft een bijzondere hobby. Hij fotografeert nachtvlinders. "Met enkele mensen van IVN Sint-Oedenrode gaan we regelmatig naar nachtvlinders kijken. Om ook mensen te laten genieten van de mooie vlinders, zonder dat men zelf s´nachts met een lamp er op uit moeten wil ik dat op deze weg delen," aldus de hobbyfotograaf.

Schimmelspanner (Dysstroma truncata)


De Schimmelspanner behoort tot de familie van de Spanners.

De spanwijdte van de Schimmelspanner is 32 tot 39 mm.
De Schimmelspanner vliegt in twee duidelijk gescheiden generaties: de eerste generatie vliegt vooral van midden mei tot eind juni en de tweede generatie vliegt vooral in augustus en september. Hoewel overdag gemakkelijk op te jagen, is de Schimmelspanner een echte nachtvlinder. Hij komt gemakkelijk op licht af, maar nooit in enorme aantallen. Het is een echte bossoort, die vooral voorkomt in bossen op lichte zandgronden.
De rupsen van deze vlinder leven van juni tot juli (eerste generatie) en van september tot mei (tweede generatie). De soort overwintert als half volgroeide rups en verpopt zich tussen de bladeren van de waardplanten. De rupsen zijn te vinden op bomen zoals wilg en berk en op struiken zoals meidoorn en struikhei en op lagere planten, vooral bosbes en bosaardbei.

De vlinder komt zeer algemeen in ons land voor.