Afbeelding

Lezing  Kader Abdolah in Knoptoren

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vrijdagavond 18 november houdt Kader Abdolah een lezing in de Knoptoren te Sint-Oedenrode.

Abdolah [ Perzië 1954 ] groeide op in een streng Islamitisch milieu. Zijn vader was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking; hierdoor had hij een zware  jeugd.  Abdolah verdiepte zich al vroeg in de westerse literatuur en samenleving. Aan de Universiteit van Teheran  studeerde hij in 1977 af in Natuurkunde. Hij sloot zich aan bij een linkse politieke partij die zich verzette tegen het bewind van de Sjah en latere Ayatollahs. Dit had tot gevolg dat hij in 1985 moest vluchten en in Apeldoorn in een asielzoekerscentrum belandde .
Abdolah maakte zich de Nederlandse taal eigen met behulp van onder meer de kinderboeken van Annie. M.G. Schmidt. Zijn eerste boek in de Nederlandse taal  werd in 1993 gepubliceerd . Eén van zijn bekendste boeken is Het huis van de moskee. Het boekenweekgeschenk 2011, De kraai,  is ook van zijn hand. Een zeer gewaardeerd aspect van zijn werk is dat hij zich bewust tussen de westerse en Islamitische cultuur plaatst. Salam Europa (oktober 2016) is de nieuwste roman van Abdolah.

De lezing wordt georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt en Boekhandel 't Paperas. De prijs voor de kaartjes bedraagt € 10,00. Aanvang 20.00 uur. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar bij Boekhandel 't Paperas, via de website: www.rooiskultuurkontakt.nl  en aan de kassa. Vanwege de te verwachten belangstelling is het raadzaam uw kaartje vooraf te reserveren. In de pauze is er gelegenheid om boeken van Abdolah te kopen en te laten signeren. Na de pauze is er ruimte voor het stellen van vragen. Aanvang 20.00 uur.