Ook onze burgemeester Maas is uitgenodigd
Ook onze burgemeester Maas is uitgenodigd

Zondag unieke historische gebeurtenis 'Eerde grenzeloos'

Cultuur

Sint-Oedenrode / Eerde - De burgemeesters van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode spelen zondagochtend  6 november de hoofdrol bij 'Eerde Grenzeloos' in Eerde, in het hart van de toekomstige gemeente Meierijstad.

Iedere belangstellende is daarbij van harte welkom. Aanleiding voor dit initiatief van de werkgroep Eerdelogie van de lokale dorpsraad is de gemeentelijke herindeling op 1 mei 1966 in Eerde, waarbij de drie huidige fusiegemeentes  betrokken waren. De oude gemeentegrenzen zijn - letterlijk - weer zichtbaar gemaakt, als symbool voor het feit dat 'grensoverschrijdend' werken door de fusiegemeenten al vijf decennia in en rond Eerde heeft plaatsgevonden.

Om 11.00 u vertrekken de drie burgemeesters ieder apart, in een historisch voertuig, vanaf een locatie die voor 1 mei 1966 deel uitmaakte van 'hun' gemeente op weg naar het kerkplein. Ze worden voorafgegaan door de vier gilden van de toekomstige gemeente, plus  het Airborne Comité, Stichting Eerdse Molen en Stichting Koeveringse Molen. Op het kerkplein ontmoeten de drie burgemeesters elkaar. Na de onthulling van een informatiebord over de geschiedenis van Eerde volgt een reveille door trompettisten en een vendelhulde door de gilden.

Het programma wordt feestelijk vervolgd in het kerkgebouw, waar o.a. informatie gegeven wordt over de geschiedenis van Eerde. Verder wordt getoond hoe de attentietegels eruit komen te zien, die – in goed overleg met heemkundekring Vehchele – in 2017 in het wegdek van Eerde worden aangebracht. De informatie wordt afgewisseld met zang, muziek en dans volgens het thema van die dag. Voor kinderen uit de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode is er een kleurwedstrijd. De kleurplaten kunnen a.s. zondag om 10:45 uur in het kerkgebouw bij de jury worden ingeleverd. De prijsjes worden uitgereikt door de drie burgemeesters. Kleurplaten kunnen nog steeds worden aangevraagd via dorpsraad@eerde-meierijstad.nl Na afloop is er koffie of thee met iets lekkers voor álle aanwezigen.