Peter Verkuijlen Moniek van de Meerakker en Huub van de Wijdeven
Peter Verkuijlen Moniek van de Meerakker en Huub van de Wijdeven

Gemeentebelang Meierijstad presenteert

Politiek

Sint-Oedenrode - Gemeentebelang Meierijstad presenteert zich in haar verkiezingsprogramma als een nieuwe partij en huldigt het adagium "Een nieuwe gemeente heeft een nieuwe politiek nodig". In het verleden maakte "Gemeentebelang Sint-Oedenrode" onder oprichter en lijsttrekker Peter Verkuijlen overigens deel uit van de gemeenteraad van Sint-Oedenrode.

Zodra het verkiezingsprogramma van Gemeentebelang Meierijstad online staat, wordt de locatie ervan gepubliceerd. De partij bestaat uit de volgende leden, in lijstvolgorde: Peter Verkuijlen, Sint-Oedenrode; Moniek van de Meerakker, Eerde; Huub van de Wijdeven, Erp; Erik van Aarle, Olland; Nick Johanns, Eerde; Mark van Pinxteren, Sint-Oedenrode; Rens van Lanen, Sint-Oedenrode; Ely van den Elsen, Erp; Jan van Vlokhoven, Sint-Oedenrode.

Enquête
GB Meierijstad heeft via Suvio.com een enquête uitgezet in de fusiegemeenten. Hierop kwamen 70 reacties: de kernen Schijndel (38,6%) gevolgd door Sint-Oedenrode (22,9%) en Veghel (17,1%). De verschillen in de kleine kernen liepen uiteen van 0 (Wijbosch, Olland, Boerdonk, Mariaheide, Keldonk) tot 4,3% (Nijnsel, Zijtaart). De deelnemers waren opvallend gelijk verdeeld onder alle leeftijdsgroepen. Het zestal vragen uit de enquête ging inhoudelijk over de verwachtingen en wensen van de kiezers ten aanzien van Meierijstad, plus de vraag "Vindt u dat er genoeg naar de burger geluisterd wordt?" Bijna twee derde van de respondenten antwoordde daarop ontkennend. Dat 67,1% van de respondenten aangaf op 23 november te gaan stemmen, en 30% nog twijfelt waardoor die 67,1% alleen nog maar kan stijgen, suggereert een aanmerkelijk hogere opkomst dan de landelijke tendens, die komende verkiezingen zelfs iets onder de 50% dreigt uit te komen. Bij gemeenteraadsverkiezingen ongeacht fusie, dat dan weer wel.
Al met al dient naar de mening van de redactie niet te veel waarde te worden gehecht aan genoemd percentage dat zegt te gaan stemmen. Gezien het beperkte aantal respondenten, plus het uitgangspunt dat uitsluitend betrokken burgers de moeite nemen om te reageren op enquêtes.