Afbeelding

Hightech met Rooise gezelligheid

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Rooise duikvereniging Aqua Libre bestaat dertig jaar. De afgelopen weken keken we terug op deze periode, maar we zouden niet compleet zijn als we geen blik in de toekomst zouden werpen. Samen met Alex Veldt kijken we naar de verwachtingen die Aqua Libre voor de komende jaren heeft.

"Er is niemand die een glazen bol heeft, dus wij ook niet", zegt Alex Veldt. "Toch durf ik het wel aan om iets te zeggen over wat we de komende jaren gaan doen. Dat kenmerkt zich in hoofdzaak op vier manieren. Het eerste is iets waar iedere sportvereniging mee te maken krijgt: namelijk een steeds strengere wet- en regelgeving. Je ziet dat nu al enkele jaren in de hele maatschappij gebeuren".
"Nee, ik vind het niet erg dat er goede regels komen en dat iedereen er zich aan moet houden", vervolgt Alex. "Duiken is een sport waarbij als je fouten maakt gezondheidsrisico's spelen. Het is daarom belangrijk dat mensen goed zijn opgeleid en ook dat instructeurs aan strenge eisen voldoen. Het leuke daaraan is, dat er nieuwe lesstof is ontwikkeld die eigenlijk veel plezieriger en praktischer is dan de oude lesstof."

Als tweede ziet Alex dat de jeugd binnen de duiksport meer aandacht krijgt. "Vroeger kon je pas met je zestien leren duiken. Inmiddels is die leeftijd verlaagd naar twaalf. Onze vereniging heeft het afgelopen jaar twee junioren opgeleid. Dat is goed, want wie de jeugd heeft, die
heeft de toekomst. Zeker als je bedenkt dat het aantal mensen dat duikt de laatste jaren daalt. Wij zijn dan ook best blij met de instroom van jonge mensen", aldus Veldt.
De derde stroming is voor Aqua Libre niet echt nieuw. Maar Alex Veldt is er zeker van dat de gezelligheid zoals de vereniging die nu kent, ook in de toekomst behouden blijft. "We zijn een echte familievereniging en onze duikuitjes zijn dan ook veel meer dan duiken. Ouders, kinderen en grootouders, iedereen is erbij en we zullen dat ook zo houden".

De vierde stroming dient zich ook al een paar jaar aan. Er is de laatste jaren heel veel kennis vergaard over duiken en over wat waterdruk met je lichaam doet. Het is nog wel in een glazen bol kijken, maar je ziet dat techniek steeds meer haar intrede doet. Waar het vroeger bijvoorbeeld niet was toegestaan om een duik met een duikcomputer te plannen, is dat nu onderdeel van de lessen geworden. Duiken en wetenschap gaan in de toekomst hand in hand", zo sluit Alex af.