Dichter Julius Dreysandt zu schlamm is één van de initiatiefnemers van het Schrijverscollectief.
Dichter Julius Dreysandt zu schlamm is één van de initiatiefnemers van het Schrijverscollectief.

Stroomopwaarts

Cultuur

Sint-Oedenrode - Voor de eerste keer houdt Schrijverscollectief Meierijstad in Sint-Oedenrode een bijeenkomst en wel op 22 september om 19 00 uur. Het thema is 'stroomopwaarts'.

Al anderhalf jaar plaatsen leden en redactie van het collectief teksten in een openbare groep op Facebook, zoals gedichten en verhalen, aforismen en cartoons. Dit jaar presenteert het collectief zich ook actief naar buiten toe. Als resultaat van een gewonnen subsidieaanvraag verschijnen er maandelijks teksten in de lokale kranten. Tevens heeft het collectief een avondprogramma georganiseerd met poëzie en literaire voordrachten op het in Veghel gehouden Fabrique Magnifique. Dit najaar volgt de uitgave van een bundel met daarin bijdragen van meer dan twintig schrijvers, het voorlopige hoogtepunt.
Inwoners van de nieuw te vormen gemeente wonen en werken in het stroomgebied van de Dommel, de Aa en de Beekse Waterloop. Soms gaan ze tegen de stroom in, soms bewegen ze met de stroom mee en soms bakkeleien ze over de instroom van nieuwe inwoners, vandaar het motto van de bijeenkomst: 'Stroomopwaarts'. Het schrijverscollectief kijkt met een creatieve blik naar de totstandkoming van de nieuwe gemeente en wenst in de eerste plaats literair talent bijeen te brengen.
De avond begint om 19:00 uur en is gratis te bezoeken. Naast voordrachten worden er tevens muziekoptredens tussendoor gehouden. Van Brabant Vlaai (Rooi en Zaltbommel:) krijgen de eerste 30 bezoekers een stuk vlaai bij koffie of thee aangeboden.