Afbeelding

Aqua Libre: de eerste tien jaar

Verenigingen

Sint-Oedenrode - De Rooise duikvereniging Aqua Libre viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. DeMooiRooiKrant neemt de lezer in drie afleveringen mee door de geschiedenis van deze actieve club. Het eerste decennium zijn we te gast bij Jos Beuving, een van de mannen van het eerste uur. Hij is nog steeds lid, en inmiddels ook al een tijdje gecertificeerd instructeur-trainer. Zijn partner Dorine werd ook lid.

"We zijn met duiken begonnen in Schijndel, in 1985, bij een vereniging die toen net opgericht was. Het liep daar allemaal niet zo lekker, en op initiatief van Ad Jetten besloten we met vijf man zelf een duikvereniging op te richten in Rooi. Daar hadden we tenminste met De Neul ook een echt zwembad, in Schijndel moesten we ons behelpen in een soort poeliebadje" kijkt Beuving grinnikend terug.

Nepduik

"Op dat moment konden we nog geen van allen echt duiken, en we hadden helemaal niks om mee te beginnen. We hebben toen heel veel energie gestoken in een PR-campagne, onder meer een flyeractie, in iedere brievenbus. Misschien herinner je je uit die tijd ook nog onze demo bij de jaarmarkt, in een container met ramen, dat trok veel bekijks. Een mooie anekdote ontstond toen ik ook een duik zou nemen in de Molenwiel. We informeerden bij de gemeente of dat mocht, en hoe diep het daar was, want een wiel is vaak erg diep. Niemand wist het zeker, dat kon best eens een meter of 20 zijn. Ik heb mezelf daar toen omgekleed en liep de Molenwiel in, voorzichtig, ik was immers zelf nog onervaren maar we deden alles om de aandacht van het jaarmarktpubliek te trekken. En dat deden we!

Maar het was hartstikke ondiep! En ik kon in mijn 'wetsuit' toch niet gewoon naar de overkant lopen met al dat publiek? Ik ging daarom steeds lager lopen, eerst door mijn knieën en daarna gebukt, om toch vooral kopje onder te kunnen gaan. Niemand had iets in de gaten haha.

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant