Afbeelding

"Burgerkoning schieten" op kermiszaterdag

Sport

Sint-Oedenrode - Om iedereen in Rooi de kans te geven zich te verdiepen in het koningschap hebben heeft het Sint-Jorisgilde drie jaar geleden het begrip "burgerkoning" geïntroduceerd. Dit houdt in dat iedereen in Rooi, van 16 jaar en ouder, de mogelijkheid krijgt om met de kruisboog op de wip te schieten. De wip is in dit geval een rond plaatje met een doorsnede van 8 cm, dat boven op de schutsboom (ongeveer 12,50 meter hoog) ligt.

Hoe gaat het in zijn werk?
Zaterdag 27 augustus a.s. kan iedereen zich vanaf 13.30 uur aanmelden om mee te schieten op het gildeterrein aan de Ollandseweg 123. Om 14.00 uur wordt door burgemeester Maas het startsein gegeven. De mannen en vrouwen die meedoen gaan dan proberen zoveel mogelijk keren het plaatje van de boom te schieten. In de kwalificatieronde wordt door ieder 7 schoten gelost. Om 16.00 uur gaan degene met een bepaald aantal rake schoten "afkampen". Hoe dat in zijn werk gaat wordt ter plaatse uitgelegd.

Er zijn 3 mooie prijzen te behalen, maar de belangrijkste prijs is natuurlijk het "burgerkoningschap 2016". Heeft het koningschap bij ons gilde wel allerlei verplichtingen, het burgerkoningschap heeft die verplichtingen niet. Het is gewoon een gezellige middag waar kennis gemaakt kan worden met het Rooise Sint-Jorisgilde. En natuurlijk zijn er ook voldoende gildebroeders aanwezig om op eventuele vragen een antwoord te geven.