Afbeelding

'Altijd een zwak voor Rooi gehad'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Joop van Hastenberg is een bekend gezicht in Rooi. Hij is achtenzestig jaar en woont al zijn hele leven in Rooi. Met een klein uitstapje van zeven jaar naar Veghel. Veel mensen kennen Joop van het Straotje, waar hij twintig jaar samen met zijn vrouw eigenaar is geweest. Nu geniet hij het liefst zelf van een glaasje op één van de terrassen.

Joop woont prachtig op de Borchgrave. "Zo'n zeven á acht jaar nu denk ik. Hiervoor hebben mijn vrouw Ans en ik een tijdje in Veghel gewoond. Ans kwam daar vandaan. Toen deze appartementen hier in het centrum klaar waren wilde ik maar wat graag terug. Mijn vrouw vond het allebei wel prima maar ik heb toch altijd een zwak gehad voor het mooie Rooi."

Joop is geen onbekende van deze hoek in Sint-Oedenrode. "Van 1984 tot 2004 heb ik samen met mijn vrouw het Straotje gerund. Daarvoor was het ook al een café maar toen heette het nog 't Hofke. Hiervoor hadden wij het café op Eerschot maar we waren toe aan een nieuwe uitdaging. Wij wilden een gezellig, bruin café waar jong en oud zich thuis zou voelen. En dat is gelukt. We waren de hele week open en woonden zelf boven het café. Het was hard werken in de avond maar ook overdag moest je aan de bak. De tent moet 's avonds toch weer netjes zijn en de inkopen en de boekhouding moest ook gedaan worden, maar dat maakte ons niet zo veel uit. We vonden het vooral heel erg gezellig. Die gezelligheid heeft ons altijd heel erg getrokken."

Die gezelligheid heeft de Rooienaar nog steeds in zich. Vanuit zijn appartement kijkt hij prachtig uit op het Kerkplein en de Markt door de vele ramen die het appartement heeft. "Af en toe kijk ik naar beneden, naar de terrassen. Dan kijk ik wie er allemaal zitten. Als me dat gezellig lijkt, ga ik naar beneden en ga ik erbij zitten."

In 2004 wilde Ans stoppen met het Straotje. "Als het aan mij had gelegen was ik nog tien jaar door gegaan. Maar nu geniet ik van mijn vrije dag. Helaas zonder Ans."

Joop is graag te vinden op de golfbaan, op één van de Rooise terrassen, bij zijn familie in Best of hij gaat bij het voetbal van zijn kleinzoon kijken. "Die voetbalt bij PSV en gaat zijn vader achterna met het keepen. Dat is mooi om te zien. Ja, ik geniet nog iedere dag van het leven en van dit prachtige plekje in Rooi."