Afbeelding

Beeldenfabriek 'Sint Oda'

Historie

Sint-Oedenrode - Nico van de Wetering schreef enkele weken geleden in zijn column 't Roois Praotje over het feit dat nergens in het dorp een Odabeeldje te verkrijgen is. Daarop kreeg de Rooienaar vrij veel reactie. Lezers stuurden foto's in van Odabeeldjes. Zo bleek dat nog veel mensen in het bezit zijn van een dergelijk relikwie. Maar wist u dat Sint-Oedenrode vroeger een beeldenfabriek heeft gehad aan de Borchmolendijk? De Rooise Willie Damen van de Mosselaer schreef daarover. Dit volgende artikel is geplaatst op www.bhic.nl.

Beeldenfabriek 'Sint Oda'
Oprichter van dit bedrijf was Alphonsus Henricus Swinkels (1861-1922). Hij had een winkel in kruidenierswaren, maar was voor 1905 al begonnen met een tiental arbeidskrachten, met het gieten van gipsen en cementen beelden.

Vier van deze arbeiders waren Piet, Karel, Marinus en Toon van Zon. Bij slecht weer werd dan geroepen, 'vier zonnen en nog slecht weer'. Nicolaas Petrus van Zon is ruim 50 jaar in de fabriek werkzaam geweest. Later maakte zij ook geel geverfde wegkruisen voor de heer Antoon van Thiel. Tot de grote cementen beelden behoren o.a. het kruis en de Calvariegroep op het kerkhof te Sint-Oedenrode.
Beeldenschilders waren o.a. Antoon Hovens geboren te Venlo 1880 (zijn zoon Toon is later ook bij Swinkels werkzaam geweest), Henricus Franciscus Hubertus Peters geboren te Venlo 1888 en Cornelis J. van der Kaaij geboren te Zaltbommel 1884. Hij kwam van Venlo waar hij voor de eerste keer gehuwd was te Venlo met Mathilda de Koning. De Beeldenfabriek stond op de Borchmolendijk, vroeger Dijk A 69. Uit een advertentie uit 1923 blijkt dat zij vervaardigde: religieuze beelden in verschillende maten en polychromie, kerksieraden in koper, zilveren en goud, medaillons en kerstgroepen.
Er was een zeer ruime sortering in goudkruizen, eiken en notenhouten, staan- of hangkruizen, stolpen voor groepen en beelden, stolpvoeten, wijwaterbakjes in zilver en porselein, Godslampen enz. enz.
In 1922 wordt de zaak voortgezet door zijn zoon Jacobus Adrianus Maria Swinkels (1896-1969). Helaas lopen vanaf 1960 de zaken niet meer goed. Kort na zijn overlijden worden alle papieren en documentatie materiaal verbrand.