Afbeelding

CDA Rooi ziet geen heil in megastal

Politiek

Sint-Oedenrode - CDA Rooi ziet geen heil in de nieuwvestiging van een varkenshouderij van 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg in het gebied Weieven in Sint-Oedenrode.

De familie Verhagen diende onlangs een aanvraag voor zo een nieuwvestiging in. Met deze nieuwvestiging zou een intensief agrarisch bedrijf worden toegevoegd aan een toch al belast agrarisch gebied. En komt er door een veelheid aan vrachtbewegingen ook extra druk te staan op verkeersveiligheid en de wegenstructuur. "Hoe vervelend ook voor de familie Verhagen, een dergelijke nieuwvestiging met zoveel dieren is niet in balans met belangen van milieu en natuur en brengt onevenredige risico's voor de gezondheid van mensen met zich mee", stelt fractievoorzitter Coby van der Pas. "En dat is niet alleen voor mens en natuur, maar ook voor een duurzame agrarische sector als geheel niet goed."
Evenwicht in de belangen van boer en burger zijn leidend voor het CDA. Het CDA wil meedenken in alternatieve locaties, mits dit haalbaar is. In de omgeving zijn bestaande agrarische bedrijven die mogelijk een oplossing kunnen bieden. "Maar", zo vindt CDA-fractielid Rien Verhagen, "waar deze oplossing ook gezocht wordt, zal er sprake moeten zijn van geen verdere belasting van het gebied Jekschot/Weieven. Sterker nog, het CDA ziet liever nog een verbetering van het totale gebied."
Het CDA constateert een toenemende onrust in de directe omgeving van de mogelijke nieuwvestigingslocatie. Coby van der Pas: "We snappen deze onrust. En deze is niet weg te nemen door een wekelijks contact van de gemeente met de reactiegroep met telkens dezelfde boodschap dat er nog geen oplossing is." Het CDA diende al in januari van dit jaar een motie in met een oproep aan wethouder van Burgsteden om in dialoog met de familie Verhagen, reactiegroep Bleieven en andere betrokkenen gezamenlijk te zoeken naar voor alle partijen aanvaardbare oplossingen. "De wethouder gaf toen niet thuis", vervolgt Coby. "We hopen dat hij, nu er alternatieve locaties in beeld worden gebracht, hier meer oren naar heeft. Dat zou een heleboel onrust in de buurt weg kunnen nemen en mogelijk sneller tot oplossingen kunnen leiden." Rien Verhagen tot slot: "Burgers willen de boer niet weghebben, maar in een gezonde omgeving kunnen wonen. En dat is in ieders belang."

Fractie CDA Rooi

Meer informatie:
Rien Verhagen
Coby van der Pas