Afbeelding

Een bakkersleven aan het Kofferen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Sinds mensenheugenis dwarrelt de geur van brood door het Kofferen. Al meer dan 120 jaar komt die uit dezelfde bakkerij, uit die van Bakkerij van der Hagen. De opa en oma van Gerard van der Hagen begonnen de zaak. Ze verkochten brood en levensmiddelen. Uiteindelijk namen Siraar en Mies (Maria) – de ouders van Gerard - de zaak over. Het familiebedrijf kreeg weer een vervolg toen Gerard in 1977 de zaak noodgedwongen samen met broer Harry onder zijn hoede nam, omdat vader vroeg overleed.

Op het paspoort van Gerard staat 'Sint-Oedenrode'. Hij is er geboren en getogen. Al 61 jaar werkt, slaapt en eet hij er. Een terugblik op die tijd is geen moeite voor de bakker. Veel dingen weet hij nog als de dag van gister. Zoals het meehelpen in de bakkerij. "Ik ging na school niet voetballen of zwemmen", vertelt Gerard. "Iedere dag hielp ik met het rondbrengen van brood en levensmiddelen. Dan wist ik waar ons pa of zijn medewerker ongeveer was en ging ik er naar toe. Het was een Volkswagenbusje, het hele dorp kende ons én andersom." Ook in de bakkerij zette de kleine Gerard zijn beste beentje voor. Brood snijden en inpakken behoorden tot zijn taken. Was het leuk? "Nou ja, je deed het gewoon en ik deed het graag." Wanneer hij toch even tijd had om te spelen dan ging de bakkerszoon naar het voetbalveldje op Dommelrode. Op de plek waar nu de sporthal staat, speelden kinderen er in de speeltuin of trapten ze tegen een bal. "Toen kwamen alle kinderen van de buurt daar samen. Ik speelde veel met de buurjongens van Vogels, Van Boxmeer en Van der Aa. Soms speelden we ook bij ons achter op de plaats. Daar hadden we de plek."
Gerard groeide op met hardwerkende ouders. Iets dat hij later moeiteloos overnam. Toen zijn vader in 1976 stierf, namen Gerard en Harrie samen met hun vrouwen Trudy en Nellie het bedrijf over. Ze stopten met levensmiddelen, aangezien de Edah al haar intrede had gemaakt. Ongeveer dertig jaar geleden kwam er voor tien jaar een bakkerswinkel in de Kienehoef bij. "Met zijn vieren zijn we er altijd vol voor gegaan. Altijd waren we met de zaak bezig, maar dat moet ook. Het moet ook een beetje je hobby zijn. Anders houd je het niet vol!" geeft Gerard aan.
In die tijd was het Kofferen volgens Gerard DE winkelstraat van Rooi. Er zaten wel 32 verschillende zaken en Gerard noemt ze met gemak één voor één op; "Vanaf de Heuvel aan de rechterkant zaten Mies van Boxtel groente en fruit, Riek van Woerik lingerie, Hoppenbrouwers brood en banket, Van den Hurk schoenreparatie, Ketelaars schoenverkoop en reparatie, Gerard de Koning woninginrichting, Van der Aa schildersbedrijf en verfwinkel, Kappertje Snel (dat was altijd tienminutenwerk, daarom noemden ze hem zo), Dameskapsalon Kofferen, Jamin (familie Van den Brand), De Pelikaan van familie Van Aarle (zij verkochten huishoudelijke artikelen en fietsen), Drieka de Mulder met bedrijfskleding, de sigarenwinkel van Van den Berg, Timmers textiel, Simons herenkleding, Rust loodgietersbedrijf, Van de Kamp slagerij (die later werd overgenomen door Van Kasteren) en natuurlijk Oda stalen meubelen. Aan de linkerkant vanaf de Heuvel zaten Rooise Flora van Cees Olyslagers, zijn slijterij, onze bakkerij, Jacobs elektricien, het sigarenmagazijn van Passier (Theo Hannes, zoals hij werd genoemd), Van Lieshout met de Midden-Brabant en kantoor- en boekhandel, Van de Mortel gereedschap, ijzerwaren, kachels en een smederij, café Kluijtmans, de brandweerkazerne, het smederijmuseum, drankenhandel en klompenmakerij Van Erp, Mien van Erp kruidenierswaren en De Baaij rijwielhandel." Gerard ziet ze zo nog voor zich. Allemaal gevestigd aan een (te) drukke winkelstraat. Gerard: "Al het verkeer van de regio moest hierdoor als ze naar Liempde of Boxtel wilde. Of vrachtwagens die bij Kamp Oda moesten zijn. Dat leverde soms best gevaarlijke situaties op. Vooral ook als het personeel van Kamp Oda klaar was met werken of moest beginnen. Dan fietsten er ook nog eens honderden mensen doorheen. Toch was dat altijd wel een mooi gezicht. Dan ging in de ochtend de zoemer wel drie keer en kwamen ze overal vandaag. De meeste in overall, degene die wat meer waren in een werkschort." Na een demonstratie waarbij het Kofferen door de bewoners werd afgesloten, nam de gemeente meer maatregelen en werd het langzaam maar zeker minder druk.
Tot op de dag van vandaag is Gerard met zijn broer nog steeds hobbymatig bezig met bakken. De vierde generatie zal het stokje niet overnemen, alhoewel zoon Geert wel een bakkerij runt; bakkerij Verhoeven te Veghel. Het bakkersbloed blijft doorstromen…

Deze week in DeMooiRooiKrant meer over het leven in het Kofferen....