Boy Ramsahai staat uiterst links. Maico van Boxmeer als derde van rechts.
Boy Ramsahai staat uiterst links. Maico van Boxmeer als derde van rechts.

Winkel Rooienaar wint architectuurprijs

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Het opzienbarende interieur van House of Smart in Eindhoven heeft een prestigieuze prijs gewonnen. Het ontwerp van interieurarchitect Maurice Mentjens kreeg de Herengracht Industrie Prijs. Uit ruim 200 inzendingen koos een jury onder leiding van de wereldberoemde Nederlandse architect Cees Dam House of Smart als winnaar. De jury roemde het ontwerp als "de inzending die het meest getuigt van eigenzinnigheid, lef en schoonheid." Rooienaren Boy Ramsahai (eigenaar) en Maico van Boxmeer (manager van de winkel) zijn erg trots op de belangrijke prijs.

Het is pas de tweede keer dat de Herengracht Industrie Prijs (H.I.P) is uitgereikt. In cannabiskringen is het wellicht niet zo bekend, maar in de architectuurwereld is het een zeer prestigieuze prijs, waarmee de organisatie aandacht vraagt voor én steun geeft aan hoogwaardige in Nederland gerealiseerde interieurprojecten. Dit jaar waren er ruim 200 inzendingen, waaruit na een lange afweging vijf kandidaten werden geselecteerd: een museum, een schouwburg, een restaurant, een intensive care afdeling en smartshop House of Smart.
Dat House of Smart uiteindelijk uit de laatste vijf geselecteerden tot winnaar werd gekroond, kwam volgens de jury omdat het de inzending was "die het meest getuigde van eigenzinnigheid, lef en schoonheid." Uit het juryrapport: 'Het gehele interieur van het House of Smart wordt bepaald door een wirwar van grijze houten balkjes, die zowel een abstractie vormen van het brein als drager zijn van de producten in de smartshop. Daarnaast vormen ze een tegenstelling tussen rationeel denken en de psychedelische ervaringen als gevolg van geestverruimende middelen. Het interieur van het House of Smart – in feite één groot, fraai afgewerkt meubel – blijft je lang bij, te meer omdat je hier niet direct hoogwaardige vormgeving verwacht. Daarnaast blijkt een bescheiden budget geen belemmering voor een opmerkelijk statement en dat is in deze context verfrissend.'
Daarmee houdt de roem van de jury nog niet op: 'Aan de houten balkjes (65 mm) hangen en staan producten, als waren ze de vruchten van 'de boom van kennis van goed en kwaad.' De ontwerpen van Maurice kenmerken zich door gelaagdheden. Achter de eerste, oppervlakkige indruk doemen veelal spirituele associaties op die een dieper inzicht geven in het ontwerpconcept. In dit geval de contradictio tussen het rationele denken en de psychedelische ervaringen van geestverruimende middelen.' Eigenaar Boy Ramsahai van House of Smart: "Dat we deze belangrijke architectuurprijs hebben gewonnen is een geweldige erkenning voor onze shop, en daarmee ook voor de gehele branche eigenlijk. Wij zijn er heel blij mee." Het is overigens niet de eerste keer dat House of Smart erkenning krijgt. Want vorig jaar werd de smartshop ook door de Dutch Design Week geëerd.