Afbeelding

"We willen een culturele brug slaan"

Cultuur

Sint-Oedenrode - David Chen en zijn vrouw Li Lee wonen al dertig jaar in Nederland, in Eindhoven. Beiden zijn professioneel muzikant en zeer zeker de grootste promotors van Sint-Oedenrode in China. Vanuit hun bedrijf S & L Cultural Exchange organiseren ze al jaren uitwisselingsprogramma's. Behalve Amsterdam zetten David en Li Sint-Oedenrode steevast op het programma. Waarom? Dat leggen ze graag zelf uit.

Hoe is het uitwisselen van culturen door jullie tot stand gekomen?
"In 2002 speelde ik als muzikant bij het Philips Harmonie Orkest. Daar leerde ik Ben van den Biggelaar uit Nijnsel kennen. Hij nodigde mij uit om ook eens in Nijnsel te komen spelen, omdat Ben daar dirigent was bij de plaatselijke harmonie. Het idee ontstond om er Chinese kinderen bij te betrekken en zo werd in datzelfde jaar een eerste bezoek aan Sint-Oedenrode op touw gezet. Inmiddels zijn er door de jaren heen al zeker twintig groepen naar Nederland gekomen. Voornamelijk kinderen. Eerst muzikanten, maar later bijvoorbeeld ook eens een groep kinderen van een modelbootclub. Ze kijken in Nederland de ogen uit."

Waarom betrek je Sint-Oedenrode altijd in je rondreis door het land?
"We gaan ook naar Amsterdam en naar andere bekende plekken in Nederland, maar Sint-Oedenrode zet ik altijd op de agenda. Het is het bekendste dorp in China, haha! Inmiddels heb ik er veel mensen over verteld of het ook echt laten zien. Het is belangrijk voor die kinderen om een dorp als Sint-Oedenrode te zien. Het klinkt als een grapje, maar vaak herinneren ze zich dit bezoek het best van heel de reis. Ze wonen in een grote stad en kennen de rust van een dorp en de natuur niet. Ik zie ze hier echt genieten."

Wat vinden ze van de bevolking?
"Vriendelijk! De mensen zijn hier heel erg vriendelijk. De burgemeester ontvangt ons altijd en door de jaren heen heb ik mensen leren kennen als Bert de Graaf, Ad Maas, Jos Wijn en Gijs van Aarle. Vooral Bert heeft me veel geholpen. Volgend jaar wil ik een trip naar China organiseren voor mensen uit Sint-Oedenrode. Zodat ze in contact kunnen komen met de gewone Chinezen. Op die manier willen we een culturele brug slaan. Nederlanders zijn heel nieuwsgierig naar China en de omgekeerde belangstelling groeit meer en meer. Ik wil graag uitdragen dat China zoveel meer is dan alleen Babi Pangang en eten met stokjes. Omgekeerd wil ik mijn volk laten zien dat Nederland veel meer is dan alleen maar klompen, tulpen en Amsterdam. Ik vind het belangrijk om via kunst en muziek twee verschillende culturen met elkaar in contact te brengen en om wederzijds begrip te kweken. De taal van kunst en muziek is universeel."